Balears Vadevi
Balears fomenta amb 2,3 milions d’euros la replantació d’ametllers i garrovers

Ja està en marxa el pla de reestructuració de la fruita seca. La primera passa ha estat la publicació al BOIB de la primera fase d’un pla ambiciós que té una aplicació de sis anys i que es nodreix íntegrament dels fons Next Generation.

La conselleria d’Agricultura posa damunt la taula 2,3 milions d’euros per fer realitat les noves plantacions i les replantacions d’ametller i garrover, i els empelts de garrover d’aquí a 2027. L’objectiu, recuperar el 25% de la superfície perduda d’ametler per l’efecte xylella i incrementar el volum de producció de l’ametlla i garrova amb infraestructures agràries que millorin la productivitat. Un pla a llarg termini que està previst al Pla d’Inversions Estratègiques de les Illes Balears 2030.

Primer de tot s’ha fet un diagnòstic de la situació del sector que ha estat editat per la conselleria. Segons la consellera Mae De la Concha, «impulsam canvis estructurals que permetin que el sector evolucioni i sigui més modern i competitiu». «Volem, ha dit de la Concha, que sigui un sector estratègic, clau pel relleu generacional i per millorar la renda agrària, que abordi els reptes que planteja el canvi climàtic», ha explicat.

La garrova es veu com un producte d’interès per millorar la renda dels pagesos/Cedida

2,3 milions d’euros per les explotacions de fruita seca

L’ajuda preveu les inversions per a la correcta implantació, vegetació, creixement, protecció, producció i recol·lecció de plantacions d’ametllers i garrovers. S’exigiran les següents densitats en el cas de plantacions noves: 150 arbres/ha en el cas de plantacions d’ametllers en secà, i 200 arbres/ha, en el cas de regadiu; 150 arbres/ha en el cas de garrovers en reguiu i 120 arbres/ha en plantacions de garrover en secà.

També es preveuen replantacions de garrover i ametller, i empelt de garrovers. Segons el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, «feim una aposta seriosa per recuperar superfície perduda i augmentar la producció, i per això, l’ajuda permet cobrir el 60% de la inversió, tot i que pot arribar fins al 75%».

Les despeses subvencionables són, per exemple, la preparació del terreny per a la plantació i l’eliminació d’arbres existents, l’adquisició i plantació de material vegetal d’ametllers i garrovers, les instal·lacions de reg, la instal·lació de proteccions contra elements climàtics i biològics, o la compra de maquinària específica per al cultiu, entre d’altres. L’ajuda es dirigeix, sobretot, cap al sector professional. La subvenció màxima serà de 200.000 euros per beneficiari, i la màxima per a la compra de maquinària serà de 30.000 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa