Balears Vadevi
“Experto en vino en 24 horas”, un llibre a tenir en compte?
xxx

!--akiadsense-->

L’evidència de què en el món del vi hi ha mercat per tothom no deixa de donar-nos exemples. Avui es tracta del llibre de la crítica i periodista del vi, la prestigiosa Jancis Robinson, “Experto en vino en 24 horas”.

En aquest llibre, Robinson explica des de la diferència entre un vi blanc i un de negre a valorar la forma de les botelles i entendre les etiquetes, les descripcions bàsiques de sabor, color i olor i les recomanacions per harmonitzar cada vi amb el menjar i a calibrar la relació qualitat/preu.

L’autora diu que l’objectiu del llibre és compartir els seus coneixements i fer que el lector se sentí un expert en vins segur de si mateix, en 24 horas. I acaba afirmant que se centra en el que és essencial, en el que de veritat importa.

El sumiller Ferran Centelles, responsable de begudes al Bullifoundation i col·laborador de jancisrobinson.com, ha estat convidat a fer el pròleg del llibre en la seva edició en castellà. Diu que l’autora “ens ofereix un generós exercici d’estil i saviesa, un llibre que sintetitza el coneixement bàsic necessari per fer les primeres passes fermes i sòlides dins l’univers del vi”. Afegeix que els conceptes estan expressats de manera planera, comprensible i sense floritures que generen aversió.

Centelles es demana per acabar si haurà algú que després de llegir el llibre no acabi apassionant-se pel fascinant molt del vi.

Tant de bo aquest fos el resultat perquè amb aquests arguments, naturalment, la primera reacció és sortir corren a comprar l'”Experto en vino en 24 horas” .

Tot i això, no tothom és de la mateixa opinió.

També hem cercat algú que tengui una òptica més crítica. Hem parlat amb el sumiller Toni Fernández –dues vegades millor sumiller de Balears- que rebaixa l’entusiasme amb un breu però sucós comentari que també es mereix ser tengut en compte:

Diu Fernández que troba el títol pretensiós per un llibre que s’hauria de dir “presumeixi sobre vins en temps rècord”

Aquí teniu el seu comentari:

“No passa de ser un manual sobre l’aprenentatge en el món del vi per a neòfits i afeccionats. Evidentment no et pots fer un expert en res en 24 hores, i menys en el món on hi ha tanta matèria i coneixement. Un món en el qual mai es deixa d’aprendre i en el qual en realitat mai t’arribes a convertir en un expert. Com mol en un gran coneixedor sempre en continu aprenentatge”.

Remata Fernández: “Crec que és un llibre escrit en un llenguatge proper i comprensible, creat per ser un best seller, un llibre de consulta i tauleta de nit, però no per crear experts. I menys en 24 hores. Es necessiten molts d’anys d’estudi, de viatges, d’experiències, de compartir, de beure vi bo i a vegades dolent, de gastar doblers, de llegar, de preguntar, de disfrutar… En fi, no és tan fàcil el que en volen vendre com fàcil”.

El llibre, que ja ha estat publicat al Regne Unit, Alemanya, França, Rússia, Xina i els Estats Units entre molts d’altres països, arriba ara al mercat espanyol com “el llibre del vi més pràctic del món”

Evidentment des de Balears Vadevi no podem sinó felicitar l’autora per un èxit de vendes que donam per fet i tant als més entusiastes com als que són més crítics o simplement escèptics, animar-los a llegar el llibre i a treure les seves pròpies conclusions. Ben segur que tot plegat resultarà beneficiós pel món del vi. Com més es conegui i més se’n parli, millor. O no?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa