La Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha reunit aquest dimecres els ramaders de vacum de llet de Mallorca, ASAJA i Upa-AIA per analitzar la situació del mercat de la llet i els moviments de la indústria làctia a nivell nacional, que ha manifestat la voluntat d’abaixar el preu per litre de llet que paga als ramaders. El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha destacat que «és conscient de la importància vital de la indústria per al manteniment del sector lacti» però, a la vegada, ha demanat «compromís» i ha remarcat que «estarem vigilants i atents als moviments que es produeixin i al compliment de la llei de la cadena alimentària».
La direcció general convocarà la propera setmana, dia 26 d’abril, una reunió amb el sector lleter de Menorca per avaluar la situació a l’illa. Segons Fernández, «no hi ha raons objectives a les Balears per davallar el preu per litre de llet, ja que els costos de producció no han davallat i el preu que reben els ramaders ha de cobrir aquests costos». A més, ha destacat que el darrer any, el preu que reben els productors ha pujat un 44%, tot i que encara ha quedat per sota de la mitjana espanyola. «Per aquest motiu, no podem permetre que davalli pus», ha explicat. «A la conselleria érem conscients de que el preu per litre de llet a nivell nacional davallaria, i l’aposta nostra per a les Balears sempre ha estat consolidar les pujades dels darrers anys», ha destacat.

Ni una passa enrere més, diuen els ramaders
Els ramaders de les Balears reben, de mitjana, devers 52 cèntims per litre de llet. Un preu que ha evolucionat des dels 36 cèntims que es pagaven fa un any. A Espanya, el preu per litre es paga, de mitjana, 8 cèntims més car.
“Tenint en compte que a la Península hi ha empreses que negocien les renovacions de contractes amb els ramaders a la baixa creim que aquí una baixada de preu no hi té cabuda, afirma Joana Mascaró d’UPA-IA. “En primer lloc perque els increments de preus de la llet als ramaders aquí han estat inferiors a la resta d’Espanya (9 cèntims per devall de la mitjana), els costos de producció aquí son superiors, les previsions turístiques per l’estiu auguren un increment de consum, el consum a nivell local de productes lactis també s’ha incrementat i els costos de producció pel ramader no han baixat, per tant, plantejar-se una baixada de preu aquí, en aquests moments, no te sentit”.
“Noltros pensam que és del tot injustificat que es faci una baixada de preus als productors de lllet de Mallorca en aquests moments, coincideix el gerent d’ASAJA, Joan Simonet. Els costos de produccio no han baixat, la industria ara començara a vendre a supermercats i cadenes hoteleres just quan s’inicia la temporada turística, que tot apunta tornara a ser de record i per tant hi haurà una forta demanda. I, a més, a l’estiu la producció lletera baixa, quan per les altes temperatures les vaques produeixen menos”, diu Joan Simonet.

El 2022 es varen declarar 56 milions de litres de llet, per part de la indústria làctia i la venda directa; i el 2021, 62 milions de litres de llet. A nivell nacional, i a conseqüència a l’alça de costos, el sector boví lleter ha reduït animals i producció de llet. A les Balears, el cens de reproductores de vacum ha davallat un 1,9%, però la producció de llet ho ha fet un 11%. «En aquest sentit, els ramaders han mantingut el potencial productiu, però han desenvolupat estratègies per reduir els costos a través de l’alimentació, per això, no hi ha motiu per davallar el preu», ha conclòs.