Balears Vadevi
La importànca de consumir els nostres vins abans que els de fora

!--akiadsense-->

Creim que esteim davant un sector que ha ajudat molt a la dignificació del sector agrícola, un sector que ha sabut estar a l’avantguarda i als nous temps, que ha posat amb el vi, la introducció de maquinària moderna i ha canviat de verd en blau la fisionomia de l’Illa, trobant a qualsevol racó un bocí de vinya, aconseguint la verdor predominant d’aquest cultiu durant els mesos més secs de l’any.

Un cultiu que sempre s’ha lligat amb el bon fer, amb la bona casa, mal anomenats pagesos rics entre la societat. I crec que és un error molt greu. Darrera cada celler impulsat per gent mallorquina, hi ha unes famílies dedicades amb cos i ànima al cultiu de la vinya, al disseny artesà del paisatge que gestionen i a la comercialització malabarística de les seves produccions arreu del món i com no, també a l’Illa.

Un producte que amb els darrers anys, ha augmentat molt la seva qualitat i diferenciació amb varietats autòctones, recuperant les gairebé desaparegudes. Ara ens enfrontam a una situació molt complicada, on els bons clients de vi mallorquí, els bars i restaurants locals plens d’extrangers estan tancats i fóra extrangers veuen com les sortides de vi dels cellers són molt minses. Ara per tant allò que hem de fer és promocionar al màxim el vi en el consum intern i entre tots augmentar la conscienciació de que hem de consumir vi de Mallorca, abans que vi de fora i així amb tots els productes agroalimentaris produïts aquí.

Ens enfrontam a una verema propera, una verema que amb escassament quatre mesos veurà el seu inici i els cups dels cellers seran plens de vi de l’anyada 2019. Una verema que veurà perillar la comercialització del raïm dels viticultors sense celler, ja que si un celler té el cup ple de vi vell no és senzill que ara pugui omplir-l’ho de nou amb vi de l’anyada 2020, per qüestions bàsicament d’espai dins el celler.

Des de Unió de Pagesos de Mallorca, vàrem fer una proposta de primar la no producció. És a dir, si la mitjana de kg per hectàrea els darrers anys estava al voltant dels 5500Kg demanam que es limiti a 4000 Kg per Ha i que a tots els viticultors professionals, joves agrícultors i cellers que tenguin una explotació agrària prioritària puguin rebre una ajuda per reduïr les produccions per evitar problemes futurs.

Sebastià Ordinas és el secretari general d’Unió de Pagesos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa