Balears Vadevi
L’increment dels costos de producció genera nerviosisme al sector agroalimentari balear

Els productors agroalimentaris de les Illes Balears que just ara començaven a viure una certa recuperació després del més cru de la pandèmia tornen a tenir  motius de preocupació. Les darreres setmanes s’han incrementat notablement els preus energètics, i encara sembla que no hagin acabat d’augmentar aprofitant l’arribada del fred.

Una pujada que repercutirà negativament en els comptes de resultats de tots els sectors, també dels pagesos i empreses agroalimentàries de transformació. I a més a més, a això hi hem d’afegir que a conseqüència dels confinaments i restriccions vàries aplicades a tot el món a causa de la pandèmia de COVID, ara existeix poca o nul·la disponibilitat d’alguns productes.

El cas més conegut és la manca de components electrònics que amenaça amb bloquejar produccions que els necessiten tant per fabricar com pel funcionament dels seus productes de tota mena. Però el problema va més enllà i aquí ens topam amb la indústria vinatera, que ara que arriba el moment d’embotellar el vi de l’anyada d’enguany, tem que no hi haurà botelles abastament per tothom.

Segons confirma la DO Pla i Llevant, sembla que la paralització de la producció a les empreses del sector a causa del confinament és a l’origen d’aquesta escassesa però també s’ha de tenir en compte que davant les prediccions més negres, alguns cellerers de Mallorca han fet comandes més grosses de l’habitual per por a quedar-se sense. El que es podria dir, per tant, la tempesta perfecta, la que es produeix quan hi ha poc a repartir i alguns acaparen per si el cas. Una anàlisi que comparteix el president de la DO Binissalem que també veu l’acumulació de factors amb preocupació.

Sobre el tema, que acostant-se el Nadal no duu camí de solució immediata, se n’ha parlat molt i s’ha fet un extens recorregut que passa per les cooperatives agroalimentàries, les Denominacions d’Origen del vi de Mallorca i la patronal i el sindicat amb més força a la pagesia per veure què en pensen. Preocupa l’augment del preu dels carburants, el dels nòlits que ens acosten els productes de la Península o se’n duen els nostres de cap al continent. ambé dels fertilitzants i productes fitosanitaris necessaris per la producció.

Tot plegat sembla que la situació pot desembocar en una pujada de preus que es traslladarà en major o menor mesura al consumidor final. Unes pujades que ja es donen com segures a aliments com la cervesa o el cafè.

Davant aquesta situació, el sindicat Unió de Pagesos de Mallorca dóna suport a la petició que Unió de Pagesos de Catalunya ha fet al Congrés dels Diputats, a través de la presentació d’esmenes al Projecte de Pressuposts Generals de l’Estat per a 2022, tot exigint mesures per fer front a aquest increment de preus. Jaume Pocoví, membre de la comissió permanent del sindicat pagès, afirma que subscriuen en la seva totalitat el text adreçat a la Cambra Baixa. “Estam espantats. No sabem com acabarà tot això. Avui dia no som a temps a repercutir les distintes pujades de preu que afecten els productors als nostres clients. Això ens posa en risc a tots”, afirma Pocovi.

Les esmenes cerquen pal·liar els efectes negatius que tindran en les rendes de la pagesia, davant de l’encariment dels costos de producció agrícoles, ramaders i forestals en l’electricitat, carburants, adobs, fitosanitaris, plàstics, pinsos, components (ampolles, taps i càpsules, en el cas del vi) i el transport.

Entre altres demandes, Unió de Pagesos reclama un IVA reduït per a tots els béns i serveis agraris, eliminar la tributació “abusiva” per les construccions indispensables per a activitats agràries i un gasoil professional.

Així, Unió de Pagesos de Mallorca s’alinea amb els seus homòlegs de Catalunya i exigeix als governs autonòmic i estatal altres mesures econòmiques (foment de l’autoconsum i de l’estalvi energètic) i fiscals (adequació dels mòduls de l’IRPF i devolució d’ingressos indeguts) que “no necessiten modificacions legislatives per a dur-se a terme”.

I a tot això encara es podria afegir un altre mal de cap damunt damunt les festes de Nadal: La vaga de transportistes convocada a partir del dia 20 de desembre per protestar per la pujada del preu del combustible. Si la vaga es duu a terme, els distribuïdors de les Balears ja avancen que es podria produir un col·lapse de mercaderies en els ports que tendria conseqüències directes en l’arribada de producte a les Illes el mes de desembre.

A tall d’exemple: La patronal dels distribuïdors informa, com avança Ultima Hora, que ja es produeixen retards considerables en l’arribada de productes asiàtics més enllà de l’electrònica: D’aliments especialment per a la cuina japonesa i thai, que tenen una gran demanda. Uns productes que, a més, s’han encarit notablement. Diuen els distribuïdors que fins a triplicar-se.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa