Balears Vadevi
Ripoll (EHIB): “Saber cóm es fa el vi és imprescindible pels estudiants d’hoteleria”

El professor d’aquest curs de Viticultura de l’EHIB és un personatge peculiar. Jaume Ripoll, com el Doctor Jekill i Mister Hyde, viu una doble vida: Enginyer industrial a una empresa familiar de ferreria metàl·lica, entre altres coses, i enòleg. Com conseqüència d’això té un tarannà molt pràctic i resolutiu, una manera de fer que trasllada a l’aula on explica als seus alumnes que un dia treballaran a un hotel o a un restaurant de qualsevol racó del món per què és important tenir coneixements específics sobre l’origen del vi que trobam a la botella que voldran servir al client. Balears Vadevi ha parlat amb l’enòleg Jaume Ripoll però ens ha deixat entreveure el Jaume Ripoll enginyer, que hi amaga.

Jaume Ripoll, enòleg i professor de viticultura

!--akiadsense-->

Tercera edificó del curs de Viticultura a l’Escola d’Hoteleria, per què els estudiants d’aquest centre han d’aprendre com es fa el raïm. Què els aporta aquest coneixement si la seva intenció és acabar fent de sumiller?

Aquest coneixement es bàsic per a tot tipus de professional que es dediqui en aquest món. Un bon sommelier ha de coneixer i dominar totes les passes bàsiques a realitzar per fer un bon kilo de raïm, un bon litre de vi i en definitiva com vendre i explicar el que disposa entre les mans.

Els alumnes han de saber d'on ve el vi

!--akiadsense-->

El curs que ara feis es complementa amb un altre de Vinificació que és com per arrodonir el coneixement. És necessari fer-los tot dos?

No es necessari, crec que és imprescindimble. Com podem “vendre“ una botella de vi si no sabem/ coneixem el que estam venent?

Quines nocions tenen quan arriben a les seves mans, aquests estudiants? Podrieu dir que els joves aprecien el vi?

Es ben ver que els joves de cada vegada saben molt més de vi. I cada vegada te’l saben descriure amb molts més adjectius ; ara bé, crec que amb una bona formació bàsica de elaboració de un kg de raïm ( viticultura) i elaboració d’un litre de vi ( enologia ) poden defensar-se molt millor a l’hora de vendre aquest producte dins la societat que cada vegada beu menys vi i aquest vi que beu el demana amb més adjectius i vol aprendre més d’aquests adjectius.

Quina sensibilitat tenen?, els preocupa la manera de conrear la vinya? O simplement els interessa el producte que se’n obté?

Ja des de temps antics el sector primari ha estat un sector una mica “ oblidat”, avui en dia no tant però cal fer molta de feina reactivant tot aquest sector. Quan expliques la manera de conrear el vinyet se n’adonen que són factors claus per entrendre que s’amaga dins una botella de vi. Aquesta botella és una fotocòpia real d’uns terrenys, d’un clima, d’unes varietats; en definitiva una manera de fer les coses i per descomptat de viure.

Cóm influeix el que “demana” el mercat laboral en aquesta formació especialitzada? Agraeix l’empresari del sector de la restauració que els titulats surtin amb aquest tipus de coneixement?

El mercat de cada vegada més demana personal qualificat. La societat, té més cultura de vi. Per tant, sap molt de vi i estudia molt més el vi. Conseqüència d’això es necesita personal qualificat que sap de vi i viu el vi. És la manera més adequada d’intentar vendre un determinat producte.

Feis visites a les bodegues i als vinyets i probablement la visita inclou un tast de vi. Que s’hauria d’afegir per donar un plus de qualificació als estudis de sommelieria? Caldria viatjar fora per completar la formació?

Vivim a una societat eminentment turística, finestra oberta a rebre molta de gent. Aprofitant això formem a gent molt preparada per explicar la nostra manera de produir un kg de raïm i elaborar un litre de vi. Feim una comparança amb les altres zones “ competidores “ i així podrem esbrinar on som i cap on anam….. viatjar és una gran opció.

Com se compagina la tasca docent a l’Escola i l’altra vesant professional? I amb Oeni Wines? Quan començam el curs, els explic una mica qui som., per cert, no m’agrada gens ni mica. Sempre veig unes cares rares. Ferrer, Enginyer Industrial, que compagina les tasques pròpies d’una indústria fabricant d’escales metal.liques, portes, finestres, baranes en un negoci familiar amb petits moments d’esbarjo, elaborant a un celler experimental amb un petit bocí de vinya i formant a gent que realment viu i vol viure el món del vi. Aquí neix oeni wines. Tant en el sector industrial de ferreria, la meva vessant més professional, com la de docent crec sincerament que per entendre el que estas intentant vendre has de coneixer tot el procès per explicar-ho i tenir arguments de lluita. Ja sigui una escala metàl·lica o una botella de vi.

Per cert, de OENI WINES en parlarem un altre dia. Senyor Ripoll, tenim una conversa pendent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa