Balears Vadevi
L’enoturisme i la tecnificació dels cellers esperen els doblers d’Europa

El sector de la producció de vi de les Illes Balears ha quedat molt malmès per la caiguda del turisme i de les vendes des que va començar la pandèmia. No descobrim res nou si xifram en un 40% aquesta davallada que té l’origen al tancament intermitent de la restauració i la pràctica inexistència de temporada turística el 2020. Així bona part de la producció de vi de l’anyada anterior va quedar als celler i la d’enguany té un futur incert, com incert és el futur de l’economia illenca. Per més campanyes d’estímul del producte de proximitat que s’han fet amb èxit, per cert, el consumidor local no té capacitat abastament per absorbir tota ni tan sols la part grossa de la producció. Aquí hem hagut de reconèixer el bon paper que feia el turista que consumía i comprava el vi que es fa a les Illes Balears.

Les dades canten

Segons les dades que reconeix la conselleria d’Agricultura, la producció de vins de qualitat de l’any 2020 a les Illes Balears recopilades per la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària mostren que la superfície de vinya en producció va baixar un 11,1 % respecte a l’any 2019, quan s’hi van destinar 1.816 hectàrees en comparació amb les 1.615 de l’any passat. Això es va traduir en un descens de la producció del vi elaborat en un 25,1 %. Aquest descens de la producció ha afectat principalment l’illa de Mallorca i, en menor mesura, Eivissa. No obstant això, a Menorca i a Formentera la producció s’ha incrementat.

El 2020 se’n van produir 44.599 hectolitres davant els 59.584 de 2019. Per denominacions d’origen, la DO Binissalem n’ha produït 6.492 hl (-30,7 %); la DO Pla i Llevant, 9.919 hl (-31,7 %); el Vi de la Terra Illes Balears n’ha produït 3380 hl (-12,4 %); el Vi de la Terra Serra de Tramuntana, 105 hl (-53,1 %); el Vi de la Terra Mallorca, 21.564 (-24,2 %); el Vi de la Terra d’Eivissa, 1.518 hl (-8,7 %); el Vi de la Terra de Menorca, 1.426 hl (4,8 %), i el Vi de la Terra de Formentera, 195 hl (25 %). En total, el nombre de tones de raïm produït van ser 7.280, un 21,5 % menys que el 2019, quan es van produir 9.275 tones de raïm.

D’altra banda, la producció per hectàrea a conseqüència de les condicions meteorològiques va disminuir un 8 % el 2020. Una primavera càlida i plujosa, amb temperatures mitjanes dos graus superiors a les habituals i pluges importants al maig i juny, va propiciar l’aparició del míldiu, que, encara que va poder ser controlat pels viticultors, va afectar negativament la producció. A més, el cap de fibló del 29 d’agost va arrasar diverses vinyes, especialment de la Serra de la Tramuntana, on va fer disminuir-ne la producció entre un 50 i un 90 %.

Fins aquí el reconeixement de la realitat del sector en el balanç de la conselleria referit al 2020. Contra aquesta situació, el departament que lidera Mae de la Concha diu que s’hi han destinat una sèrie d’ajudes provinents del ministeri. Són ajudes que ha gestionat la Conselleria per a la destil·lació, l’emmagatzematge i la collita en verd, amb la finalitat de reduir la producció davant les perspectives negatives de comercialització i de llevar pressió al mercat per evitar que caiguessin els preus. En total, 214.769 euros van arribar a les Balears.

Així mateix, a través d’una línia de crèdits d’ISBA, es van concedir al sector del vi de les Illes Balears, el passat 2020, préstecs per un import total d’1.950.000 euros, i les ajudes del Programa de Suport al Sector Vitivinícola Espanyol (PASVE) hi van suposar una injecció de 2,4 milions d’euros més.

A més, ara la conselleria d’Agricultura negocia amb el Ministeri i les comunitats autònomes una nova convocatòria d’aquestes mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia en aquest 2021.

Fent la suma de tot plegat, ens trobam que la conselleria d’Agricultura  ha repartit  2,7 milions d’euros en ajudes al sector del vi i que ha atorgat quasi 2 milions més en préstecs a través d’ISBA. No són bromes i així i tot, el sector es mostra insatisfet . Com diu Antoni Bennàssar, president del Consell Regulador de la DO Pla i Llevant i de l’IGP Vi de la  Terra Mallorca,” tota ajuda és benvinguda però aquesta és una situació extraordinària i les pèrdues són també extraordinàries”.

Per part seva, la DO Binissalem fa seves les reflexions expressades a la darrera reunió de la Federación Española del Vino (FEV) i la Conferencia Española de Consejos Reguladores Vitivinícolas (CECRV), que manifestaren que “és fonamental que el sector vitivinícola sigui considerat pel Govern com a receptor dels fons europeus de recuperació de l’economia espanyola i que aquests arribin al conjunt d’operadors, en la seva majoria petites i mitjanes empreses, contribuint al desenvolupament futur del sector en qüestions clau com la sostenibilitat, la digitalització o la simplificació administrativa, entre altres qüestions”.

El seu president, José Luis Roses, apunta cal recordar que les Illes Balears han estat la comunitat més afectada per la crisi derivada de la caiguda del turisme, de fins als voltants del 30 del PIB de 2020. Roses afirma que en qüestió d’ajudes, el sector està unit i decidit a fer força als despatxos per obtenir recursos: “És necessari fer una passa decidida endavant per obtenir suport econòmic que ens permeti fer inversions en millores tecnològiques, en ecològic i en enoturisme. Tres claus pel futur del sector “.

El president de la DO Binissalem ha  destacat que al sector el satisfà veure que davant la crisi, el Govern i el Consell de Mallorca van de la ma per que, afegeix, “no basta amb aturar l’hemorràgia, cal mirar al futur i planificar pels pròxims anys” .

La incògnita sobre el repartiment dels Fons Europeus per la reactivació econòmica s’esvairà aviat. Ara ja sabem que els dos criteris que el ministeri d’Hisenda aplicarà per l’adjudicació serán la caiguda del PIB durant 2020 i l’augment de la desocupació. Dues magnituds en les quals, dissortadament, les Illes Balears encapçalen la resta de comunitats autònomes a causa de l’impacte de la crisi.

El sector del vi confia en aquesta reactivació de l’activitat i amb l’arribada de recursos que compensin el balanç de l’any passat. La primavera aviat ens durà la primera imatge d’una nova anyada: la vinya és impacient i no sap esperar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa