
!--akiadsense-->
Les investigacions que es fan actualment a les instal·lacions de sa Granja, l’edifici pertanyent a la conselleria de Medi Ambient i Agricultura situat a Palma, han permès confirmar que l’insecte Philaenus spumarius és un dels vectors amb més potencial de transmissió de la Xylella a Mallorca, tant en l’ametller com en la vinya.
Les dades obtengudes per la delegació de productors i tècnics desplaçats recentment a Califòrnia han permès confirnar que una bona gestió agronòmica (sol, fertilització, reg i poda) relenteix el desenvolupament de la malaltia però cada vint anys recomanen la renovació de la plantació, en el cas de vinya. Ajuda a controlar la plaga que el bacteri Xylella fastidiosa és sensible a les baixes temperatures ja que té dificultats per viure per sota dels 5 ºC. a més s’ha vist que és fonamental controlar el vector (en el seu cas Cicadel·lids) i fer servir trampes cromàtiques grogues., reduir vegetació adventícia i fer un conreu superficial del sol. A Califòrnia els han recomanat també l’us d’insecticides.

!--akiadsense-->
!--akiadsense-->
Per això, ara el Govern ha decidit dedidcar un pressupost de més d’un milió d’euros (1.035.167 €) a la recerca, repartits en sis equips d’investigadors. El sis equips ja han fet la primera reunió de coordinació.
L’objecte del contracte és la investigació integral de la Xylella fastidiosa i els seus efectes a les Illes Balears. Per tant, inclou l’estudi del bacteri mateix (perfil genètic, poblacions, distribució i propagació temporal i espacial), de les plantes hostes implicades en l’afecció (cultius agrícoles, cultius ornamentals i medi forestal) i dels vectors transmissors implicats en la dispersió de la malaltia. A més, propiciarà un estudi de diferents mètodes de control preventius i curatius.
El primer lot du per títol «Caracterització de les poblacions del bacteri fitopatogen Xylella fastidiosa a les Illes Balears» i té com a objectiu determinar les subespècies i genotips concrets que afecten cada espècie vegetal hoste. L’adjudicatari és l’Institut d’Agricultura Sostenible del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
El segon lot ha estat adjudicat a la Fundació Universitat Empresa de les Illes Balears (FUEIB) i s’anomena «Detecció del bacteri fitopatogen Xyllela fastidiosa als diferents vegetals de les Illes Balears». Té com a objectiu abordar l’aïllament del bacteri. A partir de mostres obtingudes d’altres lots d’aquest contracte, es duran a terme estudis de caracterització mitjançant seqüenciació parcial del genoma de les possibles colònies aïllades.
El tercer lot, «Detecció i efectes de Xylella fastidiosa sobre la vegetació silvestre de les Illes Balears», té com la finalitat de determinar i detectar afeccions per Xylella fastidiosa a les espècies silvestres de les Illes Balears, especialment les endèmiques. Per assolir l’objectiu, es duran a terme anàlisis de prevalença de la malaltia a les espècies més importants. En aquest cas, l’adjudicatari ha estat la Fundació Universitat Empresa de les Illes Balears (FUEIB).
El quart lot té el nom de «Contribució al coneixement de les espècies d’insectes vectors de Xylella fastidiosa a les Illes Balears així com la seva capacitat de transmissió a les plantes hostes» i ha estat adjudicat a l’Institut d’Investigació i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA). Els seus objectius són estudiar la biologia, ecologia, dinàmica i fauna útil associada a les potencials espècies transmissores de Xylella fastidiosa en diversos cultius i condicions.
El cinquè lot nom «Posada a punt d’un sistema de detecció de la incidència de Xylella fastidiosa al cultiu de l’ametller mitjançant imatges aèries a l’illa de Mallorca» i té l’objectiu d’avaluar un sistema de detecció de cultius afectats (en aquest cas, d’ametller) mitjançant imatges aèries. Aquest lot ha estat adjudicat a l’Institut d’Agricultura Sostenible del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
Finalment, el sisè lot, «Estudi de resistència/tolerància/susceptibilitat varietal als cultius de l’ametller, vinya i olivera enfront Xylella fastidiosa a les Illes Balears» ha estat adjudicat a la Fundació Universitat Empresa de les Illes Balears (FUEIB) i té com a objectius caracteritzar i identificar la dinàmica estacional de símptomes i infecció en les varietats d’olivera, ametller i vinya que presenten resposta diferencial al bacteri, identificar-les i caracteritzar-les genotípicament en condicions de camp.

!--akiadsense-->
Actualment, a les Illes Balears s’han detectat 849 positius de Xyllella en un total de 3850 anàlisis. Per illes, la relació de positius és la següent: 478 a Mallorca, 140 a Menorca i 231 a Eivissa.