Balears Vadevi
Ànima Negra: l’artesania del vi des de Mallorca al món

Són la punta de llança del vi mallorquí des de fa anys i són la imatge de qualitat que des de fa un temps tenen els vins que es fan a l’illa. Aposten fort per la qualitat, pel territori i per la sostenibilitat, tot i que mai han fet bandera de l’ecologia.

Ànima Negra va començar com un celler petit que es va anar fent gran adaptant les seves instal·lacions als espais que tenien a Son Burguera. I a mesura que s’anaven fent grans anaven polint i anaven experimentant.

“Sempre experimentam, sempre feim proves, però els processos del vi són molt lents. Forma part de l’encant que té el vi, que vol temps”, diu Pere Obrador, un dels màxims responsables del celler. L’altre és Miquel Àngel Cerdà.

Pere Obrador un dels responsables d’Ànima Negra

Obrador, anunciava també que “per primera vegada feim servir els nostres propis llevats, per tant ja veurem que passa al final. Estam molt esperançats amb tot”.

I és que es van decidir a aïllar els llevats propis del seu raïm a un laboratori de la Rioja, on van quedar sorpresos per la quantitat que en van aparèixer. D’aquests se’n va fer una selecció i aquest és el primer cop que els proven. Tot i que insisteixen que encara és d’hora sí que han detectat un certs canvis en la fermentació.

A Ànima Negra, tot i que els seus vins no tenen la certificació ecològica aposten fort per la cura pel mediambient i per l’eficiència i la sostenibilitat ambiental.

És per això per exemple, que molts dels dipòsits que fan servir són de formigó i quadrats perquè la superfície de contacte és més gran. “Amb parets de 20 cm, en aquests dipòsits, revestits amb pintura epoxi, es refreda de dins cap a fora, a diferència dels d’acer inoxidable que refreden de fora cap a dins i per tant tota la superfície exterior que està en contacte amb la temperatura ambient és menys eficient. L’ecologia no és només no fer servir tractaments sistèmics a la vinya, tot ha de tenir un sentit com a conjunt”, sentencia Obrador.

Des de fa quatre anys la seva vinya és ecològica i el que sí que han notat és que “els nostres vins tenen més vida. Potser és excessivament simple dir-ho així, però és la realitat. Tenen una altra expressió”.

A Mallorca, des de fa uns anys es consumeixen més els vins propis. Tothom coincideix en què la millora de la imatge dels vins que es fan a l’illa, que fins fa relativament poc era de cars en relació a la seva qualitat, es deu en gran part al consumidor alemany. Però sigui com sigui aquest increment del consum propi es valora molt positivament des d’Ànima Negra. Com també, la voluntat de cellers i elaboradors de treballar amb les varietats pròpies.

La seva varietat estrella, la callet, es treballa molt bé i “no és fàcil”, assegura el responsable del celler. “És complicada. S’ha de fer una molt bona selecció dels peus i del sòl. La maduració és delicada en vinyes joves. Vull dir que envestir és el més difícil. Amb cabernet i merlot tot plegat és més fàcil, no fa falta dir-ho. Però el resultat també és un altre. I no dic que sigui millor o pitjor, simplement és un altre”.

Ànima Negra produeix prop de 270.000 botelles. La majoria d’AN-2, seguit de Quíbia, un vi blanc elaborat amb una part de la varietat negra callet vinificada en blanc, Ànima Negra, 100% callet i Son Negre, el seu vi més especial. No surt cada any i quan ho fa les etiquetes les dissenya el pintor Miquel Barceló (que també és de Felanitx, com el celler) arran d’una col·laboració que va començar fa anys.

Però més enllà del prestigi i de les qualitats tècniques d’aquest vi Pere Obrador diu ”tenc molt clar que el vi ha nascut per estar a una taula i gaudir del moment, o de la conversa o de la companyia. És que el vi és fàcil i és per gaudir-lo molt. No cal dissertar-hi”.

ENGLISH VERSION

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa