Balears Vadevi
Òpera i vi a Can Axartell per inaugurar l’agenda social post coronavirus
El celler de Can Axartell a Pollença
El celler de Can Axartell a Pollença

!--akiadsense-->

El món del vi torna a posar a l’agenda les activitats presencials, una vegada hem recuperat certa normalitat després del confinament. Vinyes de Mortitx i Can Axartell, de Pollença seran els encarregats d’encetar els concerts del cicle “Maridatges de Vi i Òpera” organitzat un any més Euroclàssics.

Serà dia 5 de juny. Primer de tot es farà una visita a les pollencines Vinyes de Mortitx i posteriorment es farà el concert i el tast de vins de Can Axartell al Claustre del Convent de Sant Domingo, de Pollença. Aquest acte servirà també per conèixer més de prop com fan feina a aquest celler de Vi de la Terra Mallorca. Abans del maridatge hi ha prevista una xerrada sobre la feina en la recuperació de varietats de raïm històriques i autòctones, mètode, gravetat per a la filtració del vi, etc.

Parlam amb na Rosa Pons i Agustí Mascaró és enginyera i responsable de negoci de Can Axartell.

Quina és la tasca que feis de recuperació de varietats de raïm històriques i autòctones? De quines varietats parlam?

A Can Axartell sempre hem tengut ben presents les varietats autòctones. Són varietats molt ben adaptades al nostre medi i que donen un caràcter particular als vins. Des del primer moment hi ha hagut a Can Axartell planta de callet i mantonegro, en quan a varietats de raïm negre i, més tard, amb la plantació de raïm blanc, la varietat premsal. Aquestes són les varietats mallorquines amb més presència a la nostra illa. Ara bé, l’any 2012 varem plantejar a la propietat fer feina també amb altres varietats autòctones. La Conselleria d’Agricultura ja havia encetat la feina de recuperació d’aquestes altres varietats, que en aquell moment tenien una presència molt minoritària i volíem participar en aquesta tasca. La propietat de Can Axartell es va entusiasmar amb aquest projecte i d’ençà de llavors hi treballam. Es va començar amb una parcel·la experimental, prop de les cases velles de la possessió, envoltada d’oliveres mil·lenàries. En aquesta parcel·la on hi havia moscatell, es varen anar empeltant diferents varietats minoritàries; una o dues files de cada varietat; amb mudes que es varen obtenir a través de la Conselleria d’Agricultura, en altres finques col·laboradores. Varietats blanques com: giró ros, argamussa, valent blanc, quigat, vinater blanc,…Varietats de raïm negre com: callet cas concos, giró negre, escursach, mandó, gorgollassa, valent negre, esperó de gall, mancés de tibús, fogoneu,…. Així hem pogut veure com funciona cada varietat a la nostra finca, on el maneig és fa en cultiu ecològic; com és el raïm i el seu comportament en les sucessives microvinifacions que s’han fet, etc…Al mateix temps, alguna d’aquestes varietats ja s’han autoritzat per fer possible i legal el seu cultiu i la venda del vi fet amb aquests raïms. Per tant, a dia d’avui ja tenim alguna parcel·la en cultiu comercial de varietats minoritàries.

Quin mètode feis servir per fer el vi i que vol dir gravetat per a la filtració del vi?

Realment és un mètode que utilitzam en tot el procés de vinificació i no només en la filtració. Es tracta d’un mètode ancestral en el qual el màxim respecte per el producte està per damunt qualsevol altre aspecte, fent que no s’utilitzi cap tipus de bomba mecànica des de el moment en que els raïms arriben a bodega fins que el vi és embotellat, per això només utilitzam la pròpia força de la gravetat durant tot el procés de vinificació, fent que el tractament del raïm sigui de la màxima gentilesa i amb la mínima intervenció del factor humà possible, a Can Axartell estam convençuts i som ferris defensors de que qui fa els bons vins són els raïms de qualitat i no tant la mà de l’home.

Com definiríeu els vostres vins i quin és el que us defineix com celler, de tots ells?

Els nostres vins tenen un caràcter mediterrani molt marcat, estam a una illa, envoltats de mar i naturalesa i és el que els nostres vins transmeten, els vins de Can Axartell tenen la capacitat de fer-nos recordar d’on provenen, són un tros de Mallorca dins la copa. A Can Axartell tractam amb la mateixa cura a tots els vins però sempre ens fan més il·lusió els que elaboram a partir de varietats autòctones com la callet, el mantonegro o la malvasia de Banyalbufar, aquestes varietats tan ben integrades al nostre clima és on l’expressió de terrer i varietal és mes significativa i singular.

Sou els primers a fer una activitat d’aquestes característiques a la bodega. Quines mesures d’higiene prendreu per acollir els convidats amb seguretat en relació a la COVID19?

Nosaltres col·laboram amb l’aportació de vi per tast a l’esdeveniment perquè pensam que és una bona manera de reactivar l’activitat socio cultural en uns moments tant estranys, sempre dins les mesures de seguretat e higiene recomanades per les autoritats. Per part nostre a l’hora de servir els vins ho farem en copes d’un sòl ús, la resta de mesures respecte a l’aforament i al que l’envolta van a càrrec dels organitzadors de l’esdeveniment.

La verema a les vinyes de Can Axartell, el celler que inaugura el cicle Òpera i vi
La verema a les vinyes de Can Axartell, el celler que inaugura el cicle Òpera i vi | Cedida

!--akiadsense-->

Us ha canviat la vida la pandèmia? Quines expectatives teniu enguany a la vista de la situació? Cara a l’anyada i la verema i les vendes.

La Covid ens ha canviat a tots però en el cas dels vinaters el repte més gran és que la vinya no té un botó d’engegar i aturar, per tant la nostra feina ha de continuar per fer que els vins siguin de la màxima qualitat possible. En quan a vendes és clar que a una illa com Mallorca on l’economia es basa en un percentatge molt elevat en el sector turístic, aquestes s’han vist afectades considerablement, però hem de continuar sent positius i treure conclusions que ens ajudin a millorar de cara al futur, ser més creatius a l’hora de trobar solucions als reptes que ens anam trobant i sobretot aconseguir que els residents creguin en els nostres vins i en la feina que hi ha darrera, entre tots hem d’aconseguir transmetre que els vins de Mallorca són un producte de qualitat, de proximitat i que no té res a envejar a tants altres que venen de fora.

Quan al concert, un baríton i un tenor sobradament coneguts a Mallorca i una gran pianista de la casa seran els encarregats d’omplir els espais d’òpera de primer nivell relacionada amb el vi. Ells són el baríton Jorge Tello, el tenor Joan Laínez, i la pianista Maria Victòria Cortès. Tots tres figures molts actives dins els panorama actual i, sobretot, assidus als escenaris de Mallorca. En aquesta oportunitat escoltarem peces de compositors com ara Mozart, Verdi o Puccini, entre d’altres. Aquesta serà la primera de les cites del cicle. Seguiran el 6 de juny a la Bodega Son Juliana de Santa Eugènia amb vins propis, i el 7 de juny a la Bodega Oloron d’Alaró amb vins propis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa