Balears Vadevi
Distribuïdors i cellers, preocupats perquè el coronavirus afecti la campanya d’estiu

!--akiadsense-->

“Els distribuidors no funcionen bé. Molts han tancat perquè els seus clients majoritaris són els hotels i els restaurants i ara la venda està aturada. Per això l’única opció que tenim és fer venda directa, a domicili. El volum d’això és molt petit però per qualque cosa se comença”

El que diu Sebastià Ordinas, de 7103 Petit celler, és exactament el que se sent ara mateix tot el sector del vi de Mallorca. La preocupació és palpable a tort i a dret. Dels grans productors als cellers més petits. El temor és que la quarantena vagi més enllà del que ara mateix podem imaginar per que la passa del coronavirus s’està estenent i el turisme, és a dir els hotels i els restaurants que ara están tancats amb pany i clau, no comprin les partides de vi que any rere any són el gruix de vendes del sector a cada una de les Illes, també a Mallorca.

Les comarques productores reconeixen que hi ha preocupació als cellers. Marga Amat, directora de la DO Binissalem, ho confirma: “Tot està paraltzat: vendes, visites, esdeveniments diversos. Així i tot jo continuaré planificant una nova edició dels Wine Days però tot dependrà del panorama d’aquí a vint o vint-i-cinc dies!!! S’han anulat fires importants com Prowein i altres. Tot plegat un malson per tothom”.

Amb els magatzems plens, també els distribuïdors, la sensació d’angoixa s’escampa com una taca d’oli. El sommelier Toni Fernández, ara un membre més de la familia de Licors Moyà, una de les grans distribuidores de Mallorca, confessa “nosaltres, ja que hotels i restaurants están tancats, hem entrat en una mena de letargia, amb un únic fil de vida que és poder enviar els nostres productes a domicili als clients que ens ho demanin. No queda més remei que esperar, tancats a casa i acumular tota l’energia possible per que quan això passi i poguem tornar a la normalitat, poguem atendre els clients com sempre hem fet amb passió i honestadat, que són els valors que hem de mantenir en aquest moment tan estrany que vivim”.

Un altre sommelier que treballa a una distribuidora, Dani Árias, de Redivins, qualifica la situación de molt greu. També pels profesionals de la sumilleria que ara mateix veuen amb preocupació com s’allarga el tancament del sector de la restauració, com tants d’altres, i com la temporada turística per aquests negocis i pels hotelers de les Illes, està en suspens. Molts de professionals, diu Arias, están ara sense feina i amb la preocupació de que això vagi per llarg i s’hagi de donar per perdut un any com aquest.

Afegeix que els distribuidors amb els magatzems plens per atendre les comandes d’una temporada que ja no començarà a l’abril, com s’esperava, “tenim el vi, que ja hem pagat i ara no el podem vendre”.

Altres, que s’estimen més no apareixer amb noms i llinatges en aquest crónica desolada, demanen comprensió. El moment és molt delicat.: “Les vendes a domicili no són significatives. El volum de negoci del sector de la distribució ha baixat un 99% i ara no ens queda una altra que mirar de trobar solucions imaginatives”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa