Balears Vadevi
Punt i final sobtat a la campanya d’oliva de taula verda amb una caiguda del 70%

No sembla un bon any pels productors d’oliva de taula. Aquesta setmana han hagut de finalitzar abans del previst la collita a causa de diversos factors imponderables: La maduració primerenca juntament amb la mosca de l’olivera, n’han estat els més destacats. Raons per les quals, els productors han recol·lectat un 70% menys d’oliva de taula del que es preveia al començament de temporada. I ara els olivicultors sumen la preocupació per l’evolució de la maduració dels fruits de cara a la campanya de l’oliva negra.

Fonts del Consell Regulador reconeixen que aquestes circumstàncies tiren per terra les previsions de finalitzar aquesta campanya amb un augment de la producció pròxim al 100% respecte a la de 2020/21, que va tancar amb l’entrada en els obradors inscrits de sis tones d’oliva de taula de la varietat mallorquina.

A principis del mes d’octubre, els productors de la denominació d’origen van començar la campanya 2021/22 amb un cert optimisme, tant pel volum d’oliva que presentaven els arbres que, sense arribar a ser considerat de volum extraordinari, sí que era superior al de les dues últimes temporades, així com per la qualitat i el calibre dels fruits.
Aquests dos factors permetien en aquest moment preveure que en aquesta campanya podrien arribar als establiments elaboradors d’oliva de taula unes 70 tones, però finalment serà complicat que s’arribin a superar les 20 tones una vegada acabi la recol·lecció de l’oliva negra, habitualment a la fi de febrer-març.

La conserva segons la recepta tradicional és la principal destinació d’aquesta oliva verda de taula/Cedida


Precisament, la campanya de l’oliva negra és un altre dels motius de preocupació en aquests moments per a aquells olivicultores que li dediquen part de la seva producció, la qual òbviament també es pot veure afectada pels efectes de la mosca, afavorida per la humitat conseqüència de la pluja en combinació amb les temperatures, encara càlides per a aquestes dates.

La DOP Oliva de Mallorca empara l’oliva de taula de la varietat mallorquina d’oliveres de més de 75 anys, localitzats principalment en olivars de muntanya situats a la Serra de Tramuntana. Això obliga a pràctiques amb mínima mecanització, fet que afavoreix la recol·lecció manual i seleccionada, directament de l’arbre i seguint els paràmetres de qualitat que estableix el distintiu de denominació d’origen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa