Balears Vadevi
La Rioja endureix la normativa per impedir la fugida de viticultors bascos

La Denominació d’Origen Qualificada Rioja ha endurit la seva normativa per impedir la fugida de viticulturs bascos. Segons informa ‘Wine Searcher’, això suposa l’inici d’una “campanya agressiva” per protegir els seus interessos davant l’aparició imminent d’una nova etiqueta de certificació basca i ha indignat molts viticultors i cellers. Gonzalo Sáenz de Samaniego, director de Bodegas Ostatu, a la Rioja Alabesa, ha arribat a considerar-la un senyal d’“animositat” i “ressentiment” envers ells.

El cellerer, que s’encarrega d’una producció de vins que es remunta al segle XVI, conrea 36 hectàrees de vinyes velles, afirma que el Consell Regulador ha pres aquesta decisió per restringir la llibertat dels productors i viticultors de la zona per tal que no abandonin la DOQ, un fet que, personalment, no ha descartat.

“Agror” del Consell Regulador de la DOQ Rioja

La mesura, adoptada aquest mateix mes, voldria dir que si algú passés a la denominació Vinyes d’Àlaba i després volgués tornar a Rioja, no ho podria fer durant un any i no podria vendre els seus vins sota aquesta etiqueta. Segons la DOQ Rioja, aquest any seria el temps necessari per assegurar-se que els cellers i viticultors compleixen les seves normes, però Sáenz de Samaniego ho atribueix a l’“agror” del Consell Regulador perquè no hi hauria d’haver dubtes sobre l’origen del raïm i el model que proposen els productors de la Rioja Alabesa. Per a ell, estan “obsessionats” amb limitar “el desenvolupament de petits productors” que només volen “augmentar el valor” produint vins de qualitat i “assegurar un futur millor”.

Paisatge de la Rioja Alabesa | G. Villar (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 es)
Paisatge de la Rioja Alabesa | G. Villar (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 es)

Per la seva banda, el Consell Regulador de la DOQ Rioja afirma que aquesta mesura donaria “garanties” sobre l’exclusivitat de la producció de les vinyes registrades, que només es poden fer servir per a vins autoritzats. Així, diuen, el sector “protegeix el seu mercat”. De fet, amb la nova normativa, els productors no poden fer servir vinyes per produir vi sota les dues etiquetes a no ser que es registrin per separat, restringint la capacitat dels viticultors de triar on venen el raïm a cada verema.

Una guerra que fa mesos que dura

Al mateix article, la cap de l’Associació de Productors de Vi de la Rioja Alabesa (ABRA), Inés Baigorri, afirma que l’acció de la DOQ Rioja va “en contra de les normes de llibertat d’empresa de la llei espanyola i europea” i que abocarà els viticultors a “reptes econòmics”. De fet, l’ABRA vol contraatacar presentant esmenes a aquesta nova regulació.

Tot plegat ve del fet que la Rioja Alabesa, part del País Basc, té els seus vins sota la DOQ Rioja, controlada, segons ‘Wine Searcher’, pel Grupo Rioja, format per “grans empreses del vi”. El govern basc està disposat a autoritzar temporalment la denominació Vinyes d’Àlaba, que permetria als productors fer-la servir a l’estat espanyol esperant l’autorització final de Brussel·les.

Tot i això, la DOQ Rioja ja ha anunciat mesures si finalment el govern basc pren aquesta decisió. De fet, el director del Consell Regulador, José Luis de la Puente, va declarar a la Cadena SER que lluitarien contra aquesta nova denominació “a tots els fronts”. Tot plegat, segons Sáenz de Samaniego, suposa un “missatge clar i dictatorial entenent que la denominació Rioja és uniforme i monolítica”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa