Taca de vi negre

!--akiadsense-->

Són dies de festa i el vi el tenim molt present a les nostres taules i també ales taules de restaurant. Però el vi taca molt, sobretot el vi negre. I és així perquè està fet de fruita i tothom sap que les taques de fruita són de les més difícils de llevar. Això és pel sucre que contenen que fa que la taca es fixi. I a més en el cas del vi és encara més greu perquè no es tracta d’una taca superficial sinó que el que fa és tenyir la roba i per aquest motiu és molt complicat fer-les desaparèixer.

Els professionals asseguren que la rapidesa serà determinant a l’hora d’intentar treure-les. Un cop feta la taca de seguida s’hauria de posar la peça en remull amb aigua. Però això és poc realista si tenim en compte que a vegades ens taquem uns pantalons o una camisa a un restaurant o si estem a casa i el que es taca són les estovalles serà difícil desparar la taula per posar-les en remull.

Tots hem sentit a dir alguna vegada que hi ha mètodes infal·libles en aquests casos. Si fem cas als professionals hauríem de dir que això no és cert. És més, adverteixen que moltes vegades els intents per treure les taques de vi a casa fan malbé els teixits i fins i tot poden complicar encara més que un especialista la pugui acabar de treure.

D’altres trucs sembla ser que no suposen un problema per la roba, ara bé, la taca tampoc la treuen. En la nostra recerca hem trobat aquests.

El vi negre es treu amb vi blanc

Aquesta és segurament la proposta més comuna. Tots ho hem sentit a dir alguna vegada i fins i tot ho hem provat. De fet hem trobat alguna explicació científica en aquest sentit que diu que els tanins del vi blanc que provenen de la fusta evitarien que els tanins del vi negre que prové de la pell del raïm tenyeixi la roba. Però bé, cap dels professionals consultats ho fa servir perquè consideren que els resultats no són òptims.

La sal

No seria per treure la taca sinó per minimitzar-ne els efectes. Bàsicament es tractaria de posar una mica de sal sobre la taca, una quantitat important per tal que absorbeixi el líquid al màxim i evitar així que s’estengui. Però atenció!, tampoc podem deixar-li massa temps perquè podria contribuir a fixar-la. La proposta de la sal té les seves variants, com el bicarbonat sòdic o fins i tot la sorra dels gats.

La llet

Les propietats de la llet per treure taques de vi i d’altres coses també semblen miraculoses. Ara bé, des de diverses tintoreries consultades per Vadevi desconfien pel que fa les seves propietats, si més no per les taques de vi. En qualsevol cas si ho voleu provar ha de ser amb la taca molla perquè un cop seca, la llet ja no li farà res segur. El saber popular diu que s’ha d’escalfar la llet i introduir-hi la roba tacada i després d’una estona s’ha de rentar normal.

Una fórmula

Pels que sou alquimistes també tenim un altre “truc”. 5 parts d’aigua, 1 part d’aigua oxigenada i 4 part d’amoníac. Aquest, segons els professionals és més delicat ja que els productes que es fan servir són molt agressius i podrien fer malbé la peça de roba. Sigui com sigui el que s’hauria de fer és fregar la taca amb aquesta barreja.

Aigua oxigenada

Com a mètodes casolans que, insistim, la gent que hi entén no la recomana per la seva eficiència, però tampoc hi veu cap perill, és posar un bon raig d’aigua oxigenada sobre la taca en el moment de fer-se. I després ficar la roba a la rentadora.

Alcohol

I finalment us proposem que feu servir alcohol, el que tingueu a mà i el poseu sobre la taca just quan hàgiu vessat el vi. Vodka, ginebra, o fins i tot el gintonic, perquè la combinació amb les bombolles de la tònica podrien ajudar. De nou, afirmen que, mal no en farà i que per provar-ho tampoc es perdrà res. De tots els mètodes casolans és el que més crida l’atenció i diuen que també pot anar bé per les taques que s’han fet als mobles de color blanc o a les parets.

Taques de vi

!--akiadsense-->

El que no s’ha de fer mai

Un fil d’esperança per tots aquells que ara mateix esteu desanimats davant la dificultat de fer que una peça de roba torni a la normalitat són les advertències que ens arriben des d’aquests professionals. Hi ha pràctiques habituals que inconscientment fem i que si les evitéssim obtindríem uns resultats millors:

Deixar que la taca s’assequi del tot. Això que fem de deixar les estovalles, la camisa o els pantalons tacats a la roba bruta fins que posem una nova rentadora juga en contra nostra. En el moment que puguem la tela s’ha de posar en remull i no ens ha de fer mandra tenir-la a l’aigua molt de temps.

Fregar la taca. Un cop ens hem tacat tendim a fregar-ho per veure si marxarà una mica, quan en realitat l’únic que aconseguim és que penetri més en el teixit, que la taca s’expandeixi i fins i tot treure el color de la mateixa peça de roba.

Fer servir el producte miraculós que ens treuen al restaurant en forma d’esprai que fa escuma. La marca més coneguda és el Cebralín. Els experts asseguren que és infal·lible amb taques d’oli, per exemple, però per les de vi no serveix per res i de nou poden agreujar la situació.

Per tant, no hi ha fórmules màgiques: el vi taca. Però què és una taca comparada amb el plaer de beure una copa de bon vi…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa