Balears Vadevi
Tragsa controlarà la xylella durant els propers cinc anys

El Consell de Govern ha autoritzat a la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, encarregar a TRAGSA, com a mitjà propi i instrumental de l’Administració, els treballs de control i contenció de la plaga de la xylella a les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera per un import de 3.120.226,54 €.

El termini d’execució va des de l’1 de gener de 2022 al 31 de desembre de 2027. L’encàrrec ve motivat per raons d’economia, eficàcia i eficiència en l’execució, i té l’informe favorable del Servei Jurídic de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Aquest encàrrec dona continuïtat al que es va fer per a les anualitats de 2020 i 2021.

Des de la primera detecció de xylella el 6 d’octubre de 2016, la detecció de positius i hostes nous ha crescut exponencialment a les illes de Mallorca, Eivissa i Menorca, i l’illa de Formentera és l’única on encara no s’ha detectat cap positiu. Per això, és necessari un esforç de control i prospecció per evitar la dispersió en aquesta illa.

Les actuacions previstes a les quatre illes per a la prestació del servei objecte de l’encàrrec tenen el clar objectiu del seguiment i control de la plaga de quarantena de la xylella i les malalties que causa en els principals cultius existents en el territori de les Illes Balears i, en concret, en l’àmbit agrícola.

D’una banda, es continuarà l’eliminació dels positius existents i que surtin dels nous mostreigs, intentant reduir el temps de permanència de l’exemplar malalt i evitar així la dispersió de la malaltia; es faran treballs de neteja i aplicació de fitosanitaris contra el vector, així com actuacions i tasques de prevenció per a la dispersió de la malaltia; inspecció dels vivers productors i comercialitzadors, i també d’entrades i sortides de material vegetal en ports de l’Estat, ports recreatius i aeroports.

L’encàrrec també preveu el suport al Laboratori Oficial de Sanitat Vegetal de les Illes Balears (LOSVIB) en l’anàlisi de mostres i extracció de DNA, i l’aplicació de noves tècniques per a la detecció del bacteri. Finalment, es farà un esforç en investigació del bacteri i els vectors de transmissió. És necessari, en un escenari de contenció com l’actual, enfocar el control de la malaltia per poder continuar l’activitat agrícola del territori. Per això, es faran actuacions en aquest sentit, com el manteniment d’hivernacles per a assajos agrícoles, la realització de captures de vectors per al seu estudi, la redacció de plans d’acció, i campanyes de sensibilització i divulgació, entre d’altres.

El Laboratori Oficial de Sanitat Vegetal de les Illes Balears (LOSVIB) i el Laboratori Nacional de Referència han constatat analíticament la presència del bacteri xylella a les Illes Balears en un total de 35 espècies hostes diferents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa