Balears Vadevi
El vi deu poder fer qualque cosa per defensar-nos del coronavirus?

Fins on arriben les revisions fetes de la bibliografia existent no s’han trobat referències específiques a la possible actuació del vi front dels virus. Per tant farem unes consideracions indirectes. Anem per parts. La infecció per coronavirus és molt similar a la dels constipat comú. La via d’entrada és per les vies respiratòries. Són responsables de entre el 10 i el 15% dels constipats comuns. Aprofitem per dir que els coronavirus es coneixen des de fa molts d’anys, de fet hi ha constància de la seva presència des de fa 55 milions d’anys. El Covid-19, és una transformació dels ja existents. Se sap que el coronavirus actual penetra per les vies respiratòries i els seu efecte més perjudicial es produeix als pulmons, però també es multiplica en gran abundància a la gargamella.

I d’altra banda tenim el vi. El seu efecte saludable, segons l’abundant bibliografia existent, es deu a l’alcohol i els polifenols. Els estudis fan referència a la defensa front a malalties cardiovasculars, diabetis, càncer, Alzheimer, obesitat, etc. A la bibliografia hi ha referències a l’acció desinfectant de l’alcohol a les vies respiratòries. De l’actuació i conveniència de desinfectar-se amb alcohol no hi importa fer-ne molta referència perquè en aquest dies de manera constant ens indiquen que ens hem de rentar les mans i usar desinfectants per evitar contagis. A més si que hi ha estudis que han comprovat l’efecte que té com a defensa front els constipats comuns.

xxx

!--akiadsense-->

Beure amb moderació, si més no un plaer

!--akiadsense-->

Dels polifenols presents al vi no hi ha cap referència directa encara que n’hi ha d’altres plantes,com les equinàces, que en tenen en abundància i diversitat. Però si que podem fer una hipòtesi de les seves possibilitats de defensa basant-nos en les seves funcions primigènies. I és que la funció originària dels polifenols a les plantes, on són presents a les seves cobertes, fruits o fulles, és la de defensar-les contra les infeccions de fongs, bacteris o virus. Se sap que quan els ceps són atacats per malalties els polifenols són més abundants. Per tant, es podria deduir que aquesta funció de defensa antifúngica, antibacteriana i antivírica també la pot produir a l’organisme humà. Possiblement el lloc d’actuació seria en el punt comú que tenen les vies respiratòries i digestives a la gargamella. On entren en contacte l’aire que respiram i els aliments. Poden complir aquesta funció? Estudis ho haurien de demostrar. La hipòtesi queda plantejada.

I una connotació final, no ens posem a beure de manera desmesurada perquè els efectes positius es perdrien i podríem provocar altres problemes. Beure en moderació, una copa al dinar i un altre al sopar d’uns 100 mL segons el contingut alcohòlic del vi i la tolerància metabòlica de cadascú. Salut i vi!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa