L’anomenada Italian Grape Ale (IGA) és un nou concepte de l’anomenada ‘cervesa de raïm’ que suposa un nou camí, una beguda que, d’entrada, sembla d’allò més curiosa. Com explica un dels seus productors, Agostino Arioli, en un article a Wine Enthusiast, més que un estil de cervesa es tracta de “tota una teoria” d’aquest producte, que permet crear una varietat de cerveses massa gran per a encabir-ho en una categoria.
Un nou exemple d’innovació en el món de la cervesa
La cervesa sempre ha destacat per els moltíssims camins d’innovació que ha pres durant els milers d’anys que fa que existeix beneficiant-se, per exemple, de l’ús del llúpol, de diverses varietats de llevats o de millores en el procés. Una evolució que, d’altra banda, s’ha produït d’una manera semblant a la del vi depenent, especialment, de si el clima era més adient per a la producció d’una o de l’altra beguda.
En qualsevol cas, l’IGA és una de les darreres novetats en l’amplíssim món de les cerveses. El procés que va dur a la seva creació va començar, segons alguns l’any 2006, quan les cerveseres italianes Birrificio Barley i Birrificio Montegioco van començar a experimentar afegint raïms locals a les receptes de les cerveses d’alta fermentació que feien habitualment. No obstant això, Albert Barrachina, del blog cervesa en català, afirma que la primera cervesa amb raïm es va fer 10 anys abans a Catalunya, concretament a la cerveseria Cap d’Ona de la Marenda, al Rosselló, fent servir vi de Banyuls.

Una manera de reforçar el caràcter local
En qualsevol cas, l’objectiu dels cervesers italians era reforçar la idea de ‘terroir’ en aquestes cerveses, i és per això que es van establir algunes guies sobre les varietats emprades per fer-ne. A diferència de les conegudes com a ‘enocerveses’, que fan servir raïms, mosts i brisa de qualsevol lloc, una IGA ha de fer servir varietats italianes i les investigacions en aquest camp estan duent a provar cada cop més amb varietats clàssiques italianes però també amb d’altres de menys populars. De fet fins i tot s’ha introduït l’envelliment en bota per reforçar el caràcter de la cervesa amb raïm.
L’experimentació, a més, també es fa pel cantó de la cervesa, provant altres llevats i diverses temperatures de fermentació per mirar d’aconseguir productes de més qualitats i més distintius. Tot un món per explorar que lliga d’una manera nova els sectors i la cultura del vi i la cervesa.