Balears Vadevi
Un consum moderat de vi pot millorar la salut cognitiva de persones grans

El consum de vi, sempre amb moderació, podria ajudar al manteniment de la salut cognitiva en les persones grans. Així ho afirma un estudi elaborat per la Universitat de Castella-La Manxa i de què es fa ressò la Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN). Segons aquesta investigació, el vi podria tenir un efecte protector en el desenvolupament cognitiu per a la població general però, especialment, en les persones grans.

L’estudi va ser publicat el passat mes de maig a la revista Frontiers In Nutrition i és fruit d’una recerca encapçalada per les investigadores María Isabel Lucerón Lucas-Torres i Celia Álvarez Bueno. Entre les conclusions destaca la detecció d’una relació inversa entre el consum moderat de vi i el risc de deteriorament cognitiu en les persones majors de 65 anys, ja que la manera com es consumeix és crucial per definir quin impacte té en la salut: quantitat, tipus de beguda, patró de consum, context…

La investigadora Celia Álvarez Bueno, una de les autores d’aquest estudi sobre els efectes positius del vi en el funcionament del cervell

Una revisió d’estudis amb més de 46.000 participants

Per a aquesta revisió sistemàtica i metaanàlisi, les autores van buscar estudis científics sobre consum de vi i deteriorament cognitiu en persones grans fets fins el mes de maig de 2021. En total, sumaven 46.472 persones, de les quals el 60% eren dones. Es va observar que un consum moderat de vi, d’igual o menys de 30g/dia en els homes i d’igual o menys de 20g/dia en les dones, s’associava amb un risc de deteriorament cognitiu un 41% més baix.

El vi s’associa a un risc menor de deteriorament cognitiu

Celia Álvarez Bueno explica com el consum moderat de vi, “dins d’una dieta equilibrada i saludable”, s’ha associat a un risc menor de deteriorament cognitiu. Això, afirma, es pot deure a que alguns components del vi, com “el resveratrol, els àcids fenòlics i els flavonoides”, poden tenir un efecte alhora neuroprotector i antioxidant, cosa que podria tenir efectes “en la incidència de patologies com la malaltia d’Alzheimer”.

La investigadora, a més, remarca que els resultats obtinguts donen suport a les directrius internacionals que “suggereixen un consum de vi de baix a moderat com el nivell més acceptable”. De fet, aquesta investigació coincideix amb les subanàlisis d’altres estudis semblants que avaluaven la relació entre el consum moderat d’alcohol i el deteriorament cognitiu amb altres que demostren les propietats antioxidants i antiinflamatòries dels polifenols que hi ha a diversos aliments d’origen vegetal, entre ells el raïm.

La importància de la moderació

Hi ha força estudis científics, de fet, que demostren que si se segueixen les pautes adients de consum moderat i no se superen, el vi pot formar part d’un estil de vida saludable i que té efectes positius contrastats en la salut dels adults sans. Si se’n fa abús, com passa amb molts altres aliments, pot ser perjudicial, i és per això que és tan important distingir el consum moderat de l’abusiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa