Balears Vadevi
Descobert a Pompeia el que podria ser el vi més antic del món

Un equip d’investigadors de la Universitat de València ha fet un descobriment que podria canviar la història vitivinícola: el vi més antic que s’ha trobat mai. Ha estat trobat a Pompeia (Itàlia), ciutat famosa a causa de l’erupció del volcà Vesubi l’any 79, que la va sepultar sota tones i tones de roques i cendra.

El panteó de Marc Veneri Secundí, esclau llibert

Allà, el 2021, es va trobar una tomba molt ben conservada, que contenia el cos parcialment momificat de Marc Veneri Secundí, un antic esclau i guardià del temple de Venus que, un cop lliure, havia aconseguit un cert èxit econòmic i social. Al seu mateix panteó, en una tomba que contenia les cendres de la seva dona i la de tres infants, es va trobar un recipient de vidre ple d’un líquid vermellós, que podria ser vi.

La tomba de Marc Veneri Secundí | Parc Arqueològic de Pompeia
La tomba de Marc Veneri Secundí | Parc Arqueològic de Pompeia

Els tanins, un indici difícil de discutir

Això ho creu, si més no, Llorenç Alapont, del departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València, que afirma que la composició exacta del contingut del recipient es coneixerà durant les properes setmanes. De moment, però, les primeres anàlisis fetes al laboratori indiquen que el líquid conté tanins, un indici gairebé definitiu. Quan es confirmi, es podrà dir oficialment que és el vi més antic que s’ha conservat.

El segon vi romà que es descobreix

Fins ara, el vi de més antiguitat que se sabia que ens havia arribat també era romà, però de principis del segle IV, trobat en una ampolla de vidre a la tomba d’una dona noble romana a la ciutat alemanya de Speyer. Les dues troballes, doncs, tenen alguns elements en comú, però la de Pompeia, si s’acaba confirmant que conté vi, batria un nou rècord com a mostra més antiga d’aquest producte que, d’altra banda, és ben sabut que ja s’elaborava molts milers d’anys abans de la fundació de la República Romana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa