Fa uns dies, l’Hostal La Torre va acollir la presentació del llibre Jefas Cocinando el futuro, de la fotògrafa Luana Failla i la periodista Alba García, on van repassar les trajectòries de dotze reconegudes cuineres de l’Estat a través de fotografies, entrevistes i receptes.
Un book table en el qual noms propis com els de Fina Puigdevall, Carito Lourenço, Maca de Castro, Vicky Sevilla, María Solivellas o Rakel Cernicharo “relaten, a través de les seves pròpies paraules, el paper de la dona en l’actualitat gastronòmica del país”, segons van explicar les seves autores.

“En els meus arxius faltaven elles”
“Per què no ens venen al capdavant els noms de moltes cuineres famoses?” o “hi ha menys dones que homes en les cuines espanyoles?” eren algunes de les preguntes que van inspirar a la fotògrafa Luana Failla a voler plasmar el paper de la dona actual en el món dels fogons.
“Després de gairebé una dècada dedicant-me a la fotografia gastronòmica, visitar algunes de les millors cuines d’Europa i retratar a centenars de xefs, em vaig adonar que, entre els meus arxius, faltaven elles: les dones”, va comentar Failla. Amb aquest motiu, es va proposar indagar sobre les xefs espanyoles que havien rebut reconeixements i premis per part de la comunitat gastronòmica i es va trobar amb un panorama “desolador”, confessà.
“És indubtable que, en l’actualitat, la presència de les dones en les revistes i mitjans de comunicació gastronòmics és escassa i, com a dona i com a fotògrafa gastronòmica, em resultava realment difícil entendre el perquè d’aquesta situació”, va explicar Luana Failla.
L’acte va ser conduït per Maddalena Scarpellini, fundadora de Ladies, Wine & Design Eivissa, empresa organitzadora de l’esdeveniment. Per a Alba García el procés de creació d’aquesta obra “ha estat una aventura en la qual hem crescut juntes per a aprofundir en molt més que les històries dels seus protagonistes, ja que a través dels ingredients d’un plat es pot conèixer molt de sobre els costums, famílies i valors d’una persona i sentir l’amor i el respecte que cadascuna d’aquestes grans cuineres posa en el seu treball”, va matisar.
La presentació va concloure amb un debat amb els assistents a l’empara d’un bon vi, “com acaben totes les històries felices”, tal com va destacar García.