Balears Vadevi
El Govern equipara la qualitat de les Herbes Eivissenques amb les de Mallorca

A partir d’ara, per obtenir el segell de qualitat d’aquesta cèlebre beguda pitiüsa, el producte haurà d’incorporar un codi de control a l’etiquetatge de cada envàs i quan es transporti entre operadors haurà d’anar acompanyat per un document oficial. L’organisme encarregat de la supervisió i emissió d’aquests documents és la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local.

Amb aquesta modificació normativa, el Govern balear es fa ressò de les peticions dels elaboradors de les Herbes Eivissenques, que reclamaven més controls per garantir l’autenticitat dels seus productes. A més, aquests són uns requisits que ja s’apliquen a tots els productes amb Denominació d’Origen i amb Indicació Geogràfica Protegida i iguala les exigències sobre les herbes pitiüses amb les de Mallorca.

L’elaboració a casa, un costum viu

La beguda és una de les tradicions pitiüses que millor ha sobreviscut a l’embat del turisme i, més enllà de la seva producció industrial, avui dia encara és costum elaborar-les a casa. Les dones, que majoritàriament eren les que coneixien millor les propietats de les plantes i les seves aplicacions en l’era preturística, són les que han conservat els secrets de la seva elaboració.

Per fer-les a casa, el líquid base és l’anís de 25 graus que, per anar bé, no ha de ser massa dolç o bé barrejar-lo amb el sec. Triarem tretze herbes diferents, que també poden ser onze o quinze, però sempre números imparells. El perquè ningú el sap, però així ho marca la tradició.

La llista d’herbes

L’època ideal per recollir les herbes és al maig, tot i que si ha plogut a prou -no com els dos darrers anys-, abans de Nadal també es poden recol·lectar. La meitat de les herbes que posarem a macerar amb l’anís ha de ser romaní (amb flor és més suau) i en menys quantitat farigola amb flor. L’altra meitat dels ingredients, sens perjudici d’agregar-ne d’altres, seran fonoll (que aportarà dolçor) pinyetes de pi i fulles ben tendres, marialluïsa, marduix, sàlvia, fulles de taronger i llimoner, menta, menta piperita i un bri (important posar-ne poca) de ruda. També es pot afegir pell de taronja.

L’ideal és mantenir la barreja en un indret fosc durant dos mesos o dos mesos i mig. I cal estar atents a tastar el producte, perquè si fem una maceració massa prolongada, ens quedarà amargant. Al cap d’aquest temps ja obtindrem la beguda, que abans es consumia a temperatura ambient, però que actualment la majoria prefereix amb gel o ben fresqueta.

En tot cas, els bevedors massa assedegats durant la nit, amb certesa confirmaran l’endemà que aquest és un licor que, com mana la tradició, només es beu de poc en poc, especialment per suavitzar les digestions o pel mal de panxa. 

Més notícies
Els vinaters mallorquins fan una aposta per la fira de París, amb les reserves d'una primera experiència que ha tengut 'llums i ombres'/Biel Modino
Wine Paris, una fira amb llums i ombres
A la part positiva, es remarca la possibilitat de presentar-se davant nous mercats europeus, però la continuïtat passa per tenir més visibilitat.
La pressió popular ha estat clau per la retirada dels projectes/Plataforma Macrogranges NO
Avícola Son Perot retira el projecte de la granja de porcs a Son Venrell
La futura regulació d'aquest tipus de projectes amb una llei que restringirà, previsiblement, la seva implantació, ha estat determinant per la retirada
 La mesura afecta a totes les espècies d'anfós, tant l'Epinephelus spp. com el Mycteroperca rubra, conegut com a Anfós bord/CAIB
Quotes per la pesca recreativa del llobarro, l’orada, el déntol i l’anfós
La mesura, consensuada amb els pescadors, té l'objectiu de conservar els recursos marins de les Illes Balears
La urbanització de moltes terres antigament destinades a l'agricultura ha deixat a la vista aquesta solució utilitzada pels pagesos des d'avior per aprofitar les terres primes/Vicent Forteza
Les rases, fibles o gavetes per la vinya, un patrimoni que desapareix
Vicent Forteza divulga el seu coneixement sobre aquest sistema de conreu que introduïren els cartaginesos i els romans a les Illes de Mallorca i Eivissa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa