Sota el títol La gastronomia de les Pitiüses ahir i avui, la XLIX edició del Curs Eivissenc de Cultura de L’Institut d’Estudis Eivissencs d’enguany s’ha dedicat a un dels aspectes més identitaris de les illes: la gastronomia. Les Pitiüses gaudeixen d’una cuina ben valorada que, encara hauria de ser-ho més; d’aquí que s’hi hagi dedicat aquesta formació, en la qual, durant tot el mes de novembre, s’ha pogut reivindicar i difondre aquest patrimoni d’Eivissa i Formentera.

El president de l’Institut, Marià Mayans, i el director del curs Maurici Cuesta, destacava l’aspecte lúdic del curs que, més enllà de conferències, també ha inclòs un sopar degustació i un taller de cuina eivissenca en el qual s’han elaborat plats tradicionals com la frita de porc, la frita de freixura, calamars farcits i guisat de calamar.
Com en els darrers anys, el curs ha tingut lloc a la Sala de Sa Nostra i ha permès escoltar i aprendre sobre diverses temàtiques. Entre elles, s’ha donat a conèixer el receptari pitiús tradicional publicat i l’alimentació a les Pitiüses preturístiques, de la mà de Felip Cirer Costa, director de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera. Hi ha hagut també la conferència “de la mar i la terra al plat: la producció alimentària pitiüsa. Mostra de quilòmetre zero pitiús”, amb Josep Lluís Joan, tècnic de promoció de la qualitat agroalimentària, Consell d’Eivissa. I la participació de la reconeguda cuinera catalana Maria Nicolau fent un viatge a través de La cuina als Països Catalans.
El programa ha inclòs dues taules rodones. Una sobre La cuina a les Pitiüses des dels fogons, que ha comptat amb la participació de José Miguel Bonet Cardona (Restaurant es Ventall), Joan Roig Planells (Restaurant es Guillemis), Antònia Marí Ribas can Pep Gaspar (Restaurant Sa Soca), Felipe de la Peña, Paco Marí Ferrer (Mesón de Paco) i Antònia Marí Torres (Cafeteria Ca n’Antònia); i una segona sobre La cuina a les Pitiüses des de casa i l’escola, on hi eren Maria José Amengual, Vicent Ferrer, Marina Ribas i Juan Fernández.