Balears Vadevi
RECEPTA | Com fer l’amanida de crostes, el plat tradicional de les Pitiüses

L’amanida de crostes és un plat típic de les Pitiüses, la base del qual són els bocins de pa amb una textura molt cruixent gràcies al fet que es torra dues vegades. D’aquesta manera, queda totalment deshidratat i es conserva molt de temps. Es tracta d’una recepta realitzada amb ingredients humils i una preparació molt senzilla, però amb un resultat deliciós i que es pot servir tant per acompanyar carns com peixos.

Les crostes es troben a la majoria de fleques i supermercats de les illes, i es conserven perfectament durant diversos dies si es guarden en una bossa ben tancada. Per preparar-les, hi ha qui les esquitxa d’aigua per estovar-les abans de fer l’amanida, però per evitar que s’estovin en excés, el millor és deixar que s’empapin bé amb el suc que desprèn el tomàquet i l’oli usat per amanir-les, així quedaran toves per fora i cruixents per dins.

Receptes pròpies a cada poble

A cada poble d’Eivissa i Formentera, fins i tot a cada família, tenen la seva recepta amb els seus propis ingredients. A Formentera a l’amanida de bescuit (com s’anomenen allà a les crostes) s’hi afegeix peix sec, assecat a la vora del mar i guardat en oli. Altres ingredients que també es poden afegir són pebrots (crus o escalivats), patata bullida, olives o ou bullit, a gust del consumidor.

Ingredients necessaris per fer la recepta d’amanida de crostes | Foto: MJ Amengual

Ingredients:

  • Crostes
  • Ceba morada eivissenca
  • Tomàquets molt madurs 
  • Peix sec
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal

Preparació:

En primer lloc, esmicolem les crostes a l’enciamera. Pelem els tomàquets i els trossegem. Pelem i tallem també la ceba. Si és molt picant, podem submergir-la en aigua amb vinagre durant uns 10 minuts. Després d’escórrer-la, ja es pot afegir a l’amanida.

Barregem bé tots els ingredients i hi afegim abundant oli i sal. L’ideal és deixar reposar uns 10 minuts abans de servir i anar remenant, perquè el pa estigui al punt òptim de consum.

El resultat: l’amanida de crostes | Foto: MJ Amengual

Bon profit!

Més notícies
Amanida de cigrons, un dels plats frescos de l'estiu | Foto: M.J.A
Recepta d’amanida de cigrons, a l’eivissenca
A Eivissa, l'horta d'estiu proporciona molts productes que són perfectes per a preparar-ne
Exterior del Restaurant Edén, a Eivissa | Foto: M.J.A
L’Edén Eivissa inaugura l’experiència sensorial ‘Nius gastronòmics’
Una proposta culinària en un espai íntim i amb el Mediterrani com a teló de fons
La revista fa tres anys que dedica al seu número d'estiu a Eivissa | Foto: Imam Comunicació
‘Tapas Magazine’ presenta a Eivissa el seu número especial d’estiu
Es tracta del tercer any consecutiu que la publicació dedica el número estiuenc a l'illa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa