Si hi ha un producte típic i representatiu del mar de les Pitiüses, aquest és el calamar. A la gastronomia d’aquestes illes hi ha moltes receptes que el porten entre els seus ingredients, però si n’hi ha una de representativa, a més de la fregida de calamars, és la recepta dels calamars amb sobrassada, que és fàcil i ràpida de preparar i amb un sabor tan deliciós que resulta impossible no incorporar-la al receptari particular.
El calamar és un producte molt apreciat tant pels particulars com pels restaurants, però cal diferenciar entre els de potera i els d’arrossegament. Tots dos són igual de deliciosos, però els d’arrossegament no són tan bonics i poden tenir una mica de sorra.

Ingredients:
- 6 o 8 calamars
- 100 grams de sobrassada
- 80 grams de tomàquet triturat
- 1 ceba gran
- 3 alls
- oli d’oliva
- Sal
- Pebre negre mòlt
Preparació de la recepta:
Per començar, netegem els calamars i els trossegem, tenint en compte que, quan coguin, reduiran una mica la mida.
Afegim un rajolí d’oli en una paella a foc mitjà. Quan l’oli estigui calent, hi posem el calamar fins que canviï de color, que ja el podrem traure i reservar. Tinguem present que no l’hem de deixar excessiu temps, ja que deixaria anar massa aigua i s’enduriria.
Preparem ara el sofregit, posant una mica d’oli a la mateixa paella que hem daurat el calamar. Afegim la ceba i les grans d’all, picats.
Quan veiem que la ceba està ben feta, hi afegirem el tomàquet triturat i la sobrassada esmicolada, barregem bé i ho deixem cuinar tot durant uns minuts.
Finalment, hi afegim el calamar, salprebem, remenem bé perquè el sofregit es barregi amb els calamars i deixem cuinar un parell de minuts més. El plat, ja està acabat i a punt de servir.