Si hi ha unes postres representatives de la rebosteria eivissenca, és, sens dubte, el flaó, un deliciós pastís de formatge amb herba-sana que no deixa ningú indiferent. Tradicionalment, era una preparació típica del Diumenge de Pasqua, però actualment es consumeix durant tot l’any i es pot trobar a la carta de qualsevol restaurant.
Origen, incert però antic
El seu origen és incert, però sembla que aquest se situa al segle XIII, quan les tropes catalanes van arribar a Eivissa per reconquerir la terra a la presència musulmana. Etimològicament, el terme flaó procedeix del llatí flado, que ja l’any 587 es recull per referir-se a una massa de farina farcida de formatge i ous. L’ingredient que diferencia el flaó d’altres receptes semblants i que podem trobar al llarg de tota la Mediterrània és l’ús de l’herba-sana, una variant de menta que es pot trobar a gairebé tota l’illa.
Per triomfar elaborant aquesta recepta, cal fer servir ingredients de primera qualitat i entre ells destaca el formatge fresc (de cabra o ovella). La principal dificultat no resideix en la preparació, sinó en la cocció d’aquestes postres, per això és essencial utilitzar les quantitats proposades dels ingredients per aconseguir el punt exacte a la massa i al farciment.
Com passa a la cuina tradicional, i Eivissa no és una excepció, no existeix una única i veritable recepta de flaó perquè cada llar compta amb la seva pròpia, que ha anat passant de generació en generació fins arribar als nostres dies.

Ingredients per a la massa:
- Ratlladura de mitja llimona
- 60 g de sucre
- 250 o 300 g de farina fluixa
- 1 ou batut
- una pessiguet de sal
- 1 rajolí d’anís
- uns quants anissos
- 1 cullerada d’oli d’oliva aprox
- 30 g de greix de porc
- 1/2 sobret de llevat química
Ingredients pel farcit:
- 4 ous
- 250 g de sucre
- 500 g formatge fresc ratllat (d’ovella o cabra)
- herba-sana triturada (com dues cullerades)
Preparació:
Pastar els ingredients de la massa fins a aconseguir unir-los tots bé, la farina es va afegint a poc a poc perquè agafi la que necessita. Untar un motlle rodó amb les vores dentades amb una mica de llard i folrar-lo amb la massa preparada.
Batre els quatre ous amb el sucre, afegir el formatge fresc i per últim l’herba-sana (aquesta última es mescla amb una espàtula perquè si es bat la barreja quedarà de color verdós).
Llançar el farcit sobre la massa preparada al motlle, decorar amb fulles senceres de menta i enfornar uns tres quarts d’hora a.
Deixar refredar i empolvorar de sucre sense moldre