La greixonera és un pastís eivissenc deliciós, nutritiu i molt senzill de fer que s’elabora a partir de la suma d’ingredients que trobem fàcilment a les nostres cuines: llet, ous, sucre, canyella, llimona i com a ingredient estrella ensaïmades, que convé que siguin del dia anterior perquè així s’amaren millor amb la llet i s’impregnen de tots els sabors.

Recepta d’aprofitament molt popular
El nom d’aquestes postres es deu al recipient on originàriament es realitzava, la greixonera o cassola de fang i té l’origen en la necessitat d’aprofitar les ensaïmades del dia anterior. Avui dia podem fer aquesta recepta emprant aquest recipient encara que si no en disposem es pot canviar per una font de vidre apte pel forn.
Ingredients:
- 5 ensaïmades (millor del dia abans)
- 6 ous
- 400 g sucre + 4 o 5 cullerades grans pel sucre cremat
- 1 litre de llet sencera
- 1 cullerada de canyella mòlta
- 1 pell d’una llimona ratllada

Preparació del plat:
- Cremar 4 o 5 cullerades de sucre i posar en el fons d’un motlle profund (no és necessari untar de greix). A sobre trossejar les ensaïmades (trossos grans).
- A part batre 6 ous i 400 g de sucre, afegir un litre de llet, la canyella i la ratlladura de llimona i batre bé de nou.
- Bolcar la barreja sobre les ensaïmades amb compte perquè tot vagi amarant.
- Coure a 170 ºC una hora aproximadament.
- Deixar refredar sense treure de la safata. Guardar a la nevera. Servir freda.
Servir i gaudir, sigui sola o ben acompanyada d’una copa de vi dolç o escumós semisec, que us podem assegurar us millorarà l’experiència.