El guisat d’ous és una recepta tradicional de la gastronomia eivissenca que no és dels més habituals, ja que no consta a la carta dels restaurants on se serveixen plats de l’illa, per això és poc conegut i queda restringit a les cuines de les llars.

Amb el mode de vida modern cada cop més sembla que tenim poc temps per cuinar i que, si ho fem, ens limitem a preparacions amb pocs ingredients i en què només cal invertir pocs minuts de temps. El guisat d’ous és un guisat dels d’abans, en què la quantitat dels ingredients va “a ull” segons els comensals i la gana que presenti cadascú, i en què cal invertir un matí, ja que cal fer-ho a foc lent, cada ingredient té la seva pròpia importància i fins que no se n’hagi fet un no podem passar al següent. Com tots els guisats, també aquest és més bo si es prepara d’un dia per l’altre i es deixa reposar per després escalfar-se abans d’endur-se a taula.

Guisat d’ous| Foto: MJ Amengual

Ingredients:

  • ous bullits durs (un, o un i mig per persona, més un per a la picada)
  • ceba tendra (un bon manat)
  • alls
  • julivert
  • tomàquet
  • patates mitjanes (una per persona)
  • pèsols (poden ser congelats)
  • faves (poden ser congelades)
  • espàrrecs verds
  • carxofes
  • aigua
  • sal, pebre, tota espècie, pebre vermell dolç, safrà en fil
  • marduix
  • ametlles fregides (un grapat)
Guisat d’ous | Foto: MJ Amengual

Preparació:

Fem un sofregit amb la ceba tendra, els alls, el julivert i els tomàquets, tot ben picat. Pelem les patates i les tallem per la meitat al llarg. Les afegim al sofregit i els donem unes voltes. Afegim els pèsols, les faves, els espàrrecs verds trossejats i les carxofes, també netes i trossejades.

Ho cobrim tot amb aigua calenta. Hi afegim sal, pebre de Jamaica, pebre vermell dolç i safrà en fil. Ho deixem coure tot a foc molt baix (que faci xup xup). Incorporem la marduixeta picada.

Fem una picada amb un grapat d’ametlles fregides i l’ou bullit dur que teníem reservat i ho afegim. Deixem que segueixi fent «xup xup» una estoneta més perquè espesseixi. Partim els ous durs per la meitat i els col·loquem amb compte sobre el guisat, ho deixem bullir una mica més i servim.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa