Aquesta és una recepta tradicional de la gastronomia pitiüsa i, segons l’estació de l’any en què es prepari, encara que l’ideal és servir-la a l’hivern, es poden fer servir unes verdures o altres, es poden afegir per exemple faves. Si es té un carnisser de confiança se li pot encarregar que trossegi la freixura, per si produeix una mica d’objecció esmicolar els pulmons, el fetge i el cor del xai.
La Frita de freixura es cuina a foc lent, permetent que tots els ingredients es barregin i s’impregnin dels sabors de cadascun. El resultat final és un plat exquisit i reconfortant, amb una textura suau i saborosa. La combinació de les vísceres amb les espècies i les verdures crea una explosió de sabors a cada mos.

Ingredients per a 6 persones
- 1 freixura (fetge, cor i pulmó) de xai
- 3 manats grans de ceba tendra
- 2 pebrots vermells
- ½ pinya de col
- 6 patates
- 1 cabeça d’alls
- Oli d’oliva verge extra
- 2 fulles de llorer
- Sal
- Pebre negre mòlt
- 1 bon manat de fonoll fresc
Preparació:
Comencem tallant tots els ingredients a quadradets petits: la freixura, els pebrots i les cebes tendres. Pelem les patates i les tallem a bastons. Separem els grans d’all i els aixafem sense pelar. Hidratem el fonoll en aigua.
Escalfem oli en abundància en una paella i anem fregint els ingredients per tandes. Primer les patates, després les verdures i finalment la freixura. A mesura que es facin les tandes les anem posant en una cassola gran i salant-ho tot. Podem anar fregint-ho tot a la mateixa paella i fer servir el mateix oli. Afegim també el llorer.
Finalment, colem el fonoll, el piquem i l’afegim a la cassola. Rectifiquem de sal i pebre. Ho remenem tot sobre el foc amb compte de no desfer les patates, ha de quedar melós i unit però no oliós.