Hi ha receptes que encara que les podem preparar a qualsevol estació, és per Nadal quan realment les gaudim perquè la seva sola presència i el seu aroma ens recorden l’època de l’any tan especial en què ens trobem. És el cas de la sopa de galets, un plat que sol ocupar un lloc destacat als menús del dia 25 de desembre de moltes famílies.

L’origen prové de les famílies pageses que feien bullir els fruits de la collita i altres aliments que arreplegaven del rebost. Tradicionalment, duia carn de porc, xai, gallina i bou, i es complementava amb verdures i llegums variats. Després es feia una sopa que se servia segons el costum de cada lloc. El nom de galets prové de la forma de la pasta que s’usa per farcir, semblant al broc dels càntirs amb què es beu a galet.
Ingredients per a 4 persones:
- 1,5 l de caldo de Nadal
- 150 g de galets de Nadal
- Per a la pilota:
- 75 g de carn picada de porc
- 75 g de carn picada de vedella
- 1 ou
- 1 llesca de pa de motlle
- 1/2 got de llet
- 2 alls
- 2 branques de julivert picat
- 10 g sal i pebre
Preparació:
Posem el pa en remull amb la llet. Barregem els dos tipus de carn picada en un bol, juntament amb l’all i el julivert picats, l’ou, el pa remullat, la sal i el pebre i posem la barreja en una màniga pastissera.
Posem el caldo en una olla al foc per escalfar-lo i mentrestant, farcim els galets crus amb la massa de pilota, amb la mànega pastissera, i premsem el farciment amb els dits.
Finalment, tirem els galets al caldo bullent i els deixem coure uns 20 minuts aproximadament.