L’auge de la demanda de producció local i ecològica sumat a l‘interès creixent entre els residents per trobar feines més enllà del sector serveis ha culminat amb la creació a Eivissa de la cooperativa Sa Reminyola Agroecològica. L’entitat ja fa un any que està en marxa i ha aconseguit incorporar una vintena de cooperativistes que no només es dediquen a la producció agrícola, sinó que també elaboren conserves, vermut i ofereixen serveis de poda, manteniment i educació ambiental.
A Eivissa aquest sector està creixent i durant la darrera dècada la superfície dedicada als cultius ecològics s’ha multiplicat per quatre, passant de 300 a 1.300 hectàrees i involucrant més de 150 pagesos i elaboradors ecològics.
Sa Reminyola pren el seu nom d’un mot gairebé oblidat, que dona bona mostra de la tradició eivissenca segons la qual un pagès rebia ajuda per a les tasques del camp per part dels seus veïns a canvi d’un bon àpat i la festassa associada. Si bé a Sa Reminyola tenen molt clares les seves arrels, també són conscients que avui dia han de disposar d’una botiga en línia per vendre les seves cistelles amb productes variats, a més dels punts de compra a peu de finca, com el de Can Joan Miqueleta, el del Camí de sa Vorera a Sant Josep i les parades dels divendres al Mercat de la Cooperativa de Sant Antoni i dels dissabtes a Forada (Buscastell, Sant Antoni).
El futur, més productes i Formentera
Els nous reptes de Sa Reminyola demanen aprofundir en la seva especialitat, el producte de kilòmetre 0 i de varietat local. Per això, volen treure al mercat la seva pròpia farina de xeixa ecològica o lletugues de les varietats eivissenques. I per aprofitar la creixent demanda del sector de la restauració local, també esperen rebre maquinària que els permetrà processar les patates del cultiu propi per servir-les netes, pelades i trossejades.
Un altre repte pendent és trobar aliances a l’altra pitiüsa, Formentera, que permetin subministrar cistelles i altres serveis al sud dels Freus.