Balears Vadevi
El Consell de Formentera socorre els apicultors dels efectes de la sequera

Com també succeeix amb ramaders i agricultors formenterers, a les dificultats com la triple insularitat o l’increment dels costos dels subministraments, ara els apicultors han de fer front a les conseqüències d’una sequera que amb prou feines ha deixat uns cent litres en els sis mesos transcorreguts de 2024.

“No ha plogut i els camps estan secs, ja no hi ha flors i els ruscs s’estan quedant sense menjar”

Jaume Portas, un dels productors locals que gestiona més cases d’abelles, ha detectat que, arran “d’aquest hivern i primavera nefastos, en què no ha plogut i els camps estan secs, ja no hi ha flors i els ruscs s’estan quedant sense menjar”.

Assenyala que, sense l’alimentació adequada, les abelles disminueixen significativament la posta d’ous i, per tant, en qüestió de setmanes pot quedar compromesa la regeneració de la població de cada rusc.

La raça autòctona de les Balears suporta millor les condicions de calor i manca de pluja de les Pitiüses

Per aquest motiu el col·lectiu ha sol·licitat una ajuda extraordinària al Consell de Formentera, que ha reaccionat subministrant un compost de sucres i proteïnes que hauria de sostenir els aproximadament dos centenars de ruscs de l’illa fins a l’arribada de les pluges de tardor.

Les condicions dures d’aquest estiu fan venir a la memòria el projecte de l’Associació d’Apicultors d’Eivissa que des de 2018 està intentant repoblar els ruscs pitiüsos amb abelles de llinatge mitocondrial A sub 1, considerada la raça autòctona de les Balears. Aquesta varietat, també pròpia d’indrets com Sicília i el Marroc, suporta millor les condicions de calor i manca de pluja de les Pitiüses que les abelles procedents del nord d’Espanya que s’han estat important les darreres dècades.

Des del Consell, el president i conseller de Sector Primari, Llorenç Córdoba, ha justificat les ajudes per als apicultors i ha assenyalat l’important paper d’aquests insectes en l’ecosistema: “No sols es tracta que tinguem abelles per obtenir un producte únic com la mel de Formentera, sinó que també cal ajudar a mantenir aquests insectes per la seva crucial funció pol·linitzadora”.

Més notícies
Penya-segat La Mola, a Formentera | Foto: Turismo de Formentera
El sofrit amb virot, un plat oblidat de Formentera
En el record de molts formenterers, sobretot dels habitants de la Mola, encara roman l'ancestral pràctica de virotar
El trull de Formentera haurà d'esperar | Foto: CAIB
Decepció a Formentera: el trull no estarà enllestit per la collita
Els productors veuen com es retarda una vegada més la instal·lació que necessiten per rebaixar costos i augmentar la qualitat de l'oli fet a l'illa
Màquina segadora de blat | Foto: Cooperativa del Camp
La sequera acaba amb tota la collita de cereal a Formentera
Des de la Cooperativa del Camp no recorden haver viscut cap any similar tot i que els grans expliquen que fa uns 60 anys també es perdé tota la collita

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa