Balears Vadevi
Decepció a Formentera: el trull no estarà enllestit per la collita

Gerra d’aigua freda per al sector agrícola i els productors d’oliva formenterers. La Cooperativa del Camp ha anunciat que el trull d’oli que el sector demanda des de fa més d’un lustre no estarà llest per a la tardor.

Les obres de l’edifici que ha d’acollir el trull han patit constants aturades des de la tardor passada

Marcos Ribas, president de l’entitat, ha explicat que l’empresa pública Tragsa, que ha de construir l’edifici de 115 m² on s’instal·larà el trull, no està complint els terminis d’execució d’un projecte valorat en 200.000 euros. Les obres, que havien d’iniciar-se l’octubre de 2023 i no començaren fins a finals de novembre, han patit constants interrupcions al llarg dels darrers mesos. D’aquesta manera, hem arribat al juny i de la construcció només se’n veu el seu esquelet metàl·lic, ni rastre de parets, sostre i totes les instal·lacions i serveis necessaris per allotjar el trull, com les sales per al rentatge i l’extracció d’oli o l’àrea d’emmagatzematge i envasat.

Paral·lelament, el trull en si, amb capacitat per a moldre fins a 700 quilos d’oliva per hora i pressupostat en 270.000 euros, roman a l’interior d’un contenidor a València, a l’espera de ser muntat quan l’edifici que l’ha d’allotjar estigui finalitzat.

El nou ajornament és una decepció pels agricultors locals que els darrers anys han aconseguit el segell de producció ecològica i que són conscients que sense el trull instal·lat a Formentera, cauen les probabilitats de fer un bon oli i incrementen els costos associats al transport.

Una de les claus per incrementar els atributs de l’or líquid és poder recollir i moldre l’oliva en el mateix dia

El 2020, en una de les seves participacions a Madrid Fusión, els productors de Sa Tanca d’Es Clot ja apuntaven que la clau per incrementar la qualitat d’aquest or líquid és poder recollir i moldre l’oliva en el mateix dia. En canvi, quan s’ha de traslladar fins a Eivissa, la collita pot agafar calor o haver de passar la nit en fred, factors que posen en risc un producte tan delicat com l’oliva.

Més enllà dels efectes negatius en els costos i en la qualitat de l’oli, els retards del trull també ajornen el projecte per crear una marca que identifiqui l’oli fet a Formentera, que havia de donar un impuls al sector agrícola, que enguany ja ha estat castigat per la sequera i la manca de les ajudes que els pagesos reclamen al Consell Insular.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa