L’Acadèmia de Gastronomia d’Eivissa i Formentera ha donat a conèixer els premiats de l’any 2023 a Formentera amb uns guardons que reflecteixen la rica varietat d’experiències gastronòmiques que l’illa pot oferir.
El guardó a millor xef ha recaigut en Billy Baroja, cuiner d’Es Molí de Sal, emblemàtic restaurant que ofereix unes vistes excepcionals sobre el parc natural de ses Salines i és a tocar de la platja de ses Illetes. Baroja duu una gran trajectòria culinària i ha treballat com a xef en restaurants com el Nuba, Astoria, Opium Barcelona i Opium Madrid. Al capdavant d’una de les cuines més cèlebres de l’illa, el xef aposta pel producte de qualitat i els punts òptims en cadascuna de les preparacions estrelles de la casa: mariscos, peixos i arrossos.
D’altra banda, la vinacoteca Vins i més de Sant Francesc ha estat guardonada en la categoria promoció del producte local. Obert des de 2021, aquest establiment és el més jove de tots els premiats, però ja ha esdevingut l’epicentre dels gurmets de l’illa i de la vida social de Sant Francesc.
Formatges asturians i l’àmplia oferta d’anxoves de Santoña, a Vins i Més
A Vins i Més podem degustar durant tot l’any tota mena de vins i caves d’autor i una minuciosa selecció de caldos naturals. És de destacar la proposta de formatges asturians de petits productors i l’àmplia oferta d’anxoves de Santoña. Tot plegat és resultat de la infatigable curiositat del seu gerent, en Valentín Villagrasa, un apassionat dels viatges i del Camí de Santiago que no perd oportunitat de posar-se en contacte amb petits productors arreu del territori espanyol. Així mateix, la seva voluntat de donar servei durant l’hivern ha convertit el Vins i Més en un dels locals preferits dels residents, que també aprecien la programació regular de recitals que ofereixen músics en viu, siguin locals o forans.
Peix Sec posa a l’abast del gran públic la cèlebre ‘ensalada pagesa’
A més, Peix Sec de Formentera ha guanyat el guardó de producte local sostenible. El premi reconeix “el treball que fa aquesta empresa familiar, donant a conèixer aquest producte que, de ser emprat només en la zona, s’està introduint en l’alta cuina”. Ja fa anys que aquesta iniciativa ha fet més accessible al públic general la preparació de la típica amanida de bescuit i peix sec (en els restaurants turístics, descrita com ‘ensalada pagesa’), que com el seu nom indica, no s’entén sense aquest ingredient essencial que aporta un aroma marí decisiu al plat.
L’Acadèmia subratlla que “actualment, són molts els cuiners que han trobat en aquest peculiar producte un ingredient diferent que els ofereix la possibilitat de donar curs a la seva imaginació i a elaborar plats únics”.
El premi al millor restaurant ha reconegut Can Carlos, un establiment de Sant Francesc que obre durant la temporada turística del qual l’Acadèmia destaca que “ja és un clàssic a Formentera. Un restaurant elegant i acollidor especialitzat en pastes casolanes de tota mena, carns i peixos a la graella. Producte de temporada, fresc i de proximitat”.

Finalment, el guardó especial atorgat en col·laboració amb el Consell de Formentera, reconeix a la Cooperativa del Camp de Formentera “pel treball que fa en defensa del camp i del producte de la terra. El treball dels agricultors i ramaders és fonamental per al desenvolupament econòmic de l’illa i per a la cura del patrimoni natural d’aquesta. En aquest cas, el Consell i l’Acadèmia volen premiar l’impuls d’aquesta institució en el desenvolupament del sector primari de Formentera”.