Els productors d’oli de Formentera estan orfes de trull i des de 2019 demanden aquesta instal·lació per evitar el trasllat de les olives fins a Eivissa. Aquest desplaçament implica haver de collir el dia abans l’oliva i transportar-la fins a l’illa veïna per obtenir el preuat líquid, i en aquest procés es perd en qualitat de la matèria primera.
Per si l’inconvenient fos poc, amb l’aprovació de la Indicació Geogràfica Protegida de la marca ‘Oli d’Eivissa’, els trulls de la Pitiüsa del nord tenen vetat moldre olives que no hagin estat cultivades a la mateixa illa. D’aquesta manera, els agricultors de Formentera no han tingut més remei que buscar una alternativa que ja estan impulsant, la construcció d’un trull d’oli a l’illa capaç de moldre fins a 700 quilos per hora.

270.000 euros per a una instal·lació que s’ubicarà prop de Sant Francesc
El Consell de Formentera disposa enguany d’una partida de 270.000 euros per invertir en aquesta instal·lació que està previst que s’ubiqui de vora de la nau de la Cooperativa del Camp, prop de Sant Francesc. L’edifici del trull tindrà una superfície de 115 m² i, a més d’una zona externa de recepció de les olives, disposarà d’una sala de rentatge, la sala d’extracció d’oli, una àrea d’emmagatzematge i envasat, un vestidor i un bany. Aquest projecte té un cost de 200.000 euros.
Tot i que l’adquisició del trull ja està adjudicada i la nau ha estat encarregada a l’empresa pública TRAGSA, encara no es coneix la data d’inici de les feines.
El cultiu de l’olivera, creix a Formentera
Entretant, el sector de l’oli de Formentera fa els deures. Aquest arbre, tan ben adaptat a les exigents condicions d’estrès hídric de Formentera, ha guanyat terreny en els cultius i en el darrer any s’han plantat 4.000 oliveres més, arribant a la trentena d’hectàrees. Majoritàriament, es cultiven les varietats d’oliva piqual, cornicabra i arbequina i ja hi ha dues productores, Ca na Platera i Sa Tanca des Clot, que han aconseguit el certificat ecològic.
Aquest or líquid, que cada vegada és més demandat pel públic i establiments de restauració de l’illa, promet ser un dels atractius estrella de la producció local, sempre que d’una vegada per totes, Formentera compti amb el seu trull.
Així mateix, quan estigui enllestida aquesta instal·lació es podran iniciar els tràmits per obtenir una marca que identifiqui l’oli de Formentera, cosa que s’espera que doni un nou impuls al sector agrari de l’illa.