Balears Vadevi
Formentera treu a la venda la seva primera farina ecològica

La varietat xeixa està molt estesa a la Mediterrània i és típica en els cultius tradicionals de Formentera, si bé les darreres dècades havia estat desplaçada per altres grans més productius. Des de la Cooperativa del Camp assenyalen que els blats moderns registren unes produccions d’entre 3.000 i 4.000 quilos per hectàrea i, en canvi, la xeixa es queda en 1.500 o 1600 quilos. Ara bé, els agricultors apunten que la revifalla que experimenta actualment s’explica en part perquè respon molt millor que altres varietats de blat a les exigents i cada vegada més comunes condicions d’estrès hídric.

La farina és ecològica i es pot comprar per un preu de 3,5 euros el quilo | Foto: J.R.

Així mateix, el mercat demanda més blat xeixa perquè és més bo de digerir, ja que conté poc gluten i, a més, aporta un aroma inconfusible de massa artesana. Això sí, en contenir poca proporció de gluten, requereix més traça a l’hora de pastar el pa.

Amb aquest llançament la Cooperativa posa a l’abast del públic familiar un producte que fa mesos que ofereix als forns i pizzeries de l’illa, que han detectat una ‘febre’ per la xeixa que respon a l’augment de les intoleràncies digestives, la preferència cap al producte local i ecològic o el gust per assaborir un bon pa com els d’abans.

Manca de pluges, però s’espera una producció similar l’any passat

Malgrat l’escassetat de pluges d’enguany, la Cooperativa espera concloure la campanya de collita del blat xeixa amb una vintena de tones de gra, una xifra similar a la de l’any passat i que permetria mantenir el ritme de producció.

De moment, la farina ecològica de Formentera està a la venda en format d’un quilo per 3,5 euros en establiments com el Mercat Pagès de Sant Francesc (Centre Antoni Tur Gabrielet). També està previst fer-lo arribar al públic d’Eivissa, Mallorca i Menorca a través dels punts de venda del grup Farmers, on es poden adquirir els productes elaborats per les 12 cooperatives de les Illes que integren aquesta plataforma.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Eko-Eko a juny 28, 2023 | 14:43
    Eko-Eko juny 28, 2023 | 14:43
    I també eco-sostenible i, eco-solidaria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa