Balears Vadevi
La sequera i les plagues no aturen la febre de l’olivera a Formentera

Les previsions de la collita d’oliva a Formentera, que el passat mes de setembre la Cooperativa del Camp xifrava en unes 90 tones, s’han reduït a la meitat. Entre les explotacions professionals i les d’autoconsum la collita de 2023 ronda les 45 tones, amb una producció d’oli estimada d’uns 10.000 litres. Ca na Platera, un dels segells de més renom de l’illa, ha informat que enguany la producció ha caigut en un 60%.

Les explotacions d’oli d’oliva, un dels productes estrella i a l’alça del sector primari de l’illa, han hagut de fer front als efectes de la sequera i la persistent plaga de coloms salvatges, que segons la Cooperativa són els factors que expliquen aquesta dràstica minva.

D’una banda, la tardor, que habitualment redimeix els camps de les calors de l’estiu, ha estat enguany anormalment seca. Dels 130 l/m² que es registren de mitjana durant aquesta estació, se n’han comptabilitzat només 70. A més, les temperatures han agreujat els efectes de la sequera, amb una mitjana de 21,6 graus, amb una anomalia d’1 grau respecte a la tendència habitual, segons l’AEMET.

L’oli d’oliva, un dels productes estrella de Formentera | Foto: CAIB

Els tudons, els pitjors enemics de la collita

D’altra banda, els coloms salvatges (també anomenats tudons) han esdevingut el pitjor enemic de la producció agrícola en general i de l’oliva en particular. Si fa pocs anys a Formentera aquestes aus eren migratòries, ara han esdevingut sedentàries i els pagesos encara no han trobat la manera de combatre la seva incessant voracitat. Estels, canons de so o trets resulten inútils per evitar la depredació dels coloms i, sense l’ajuda de les subvencions, és inviable emprendre la laboriosa i cara maniobra de cobrir els cultius amb xarxes.

Des de la Cooperativa es reclamen noves fórmules per resoldre un problema que s’agreuja any rere any. Assenyalen que el primer pas és que els coloms salvatges siguin declarats plaga, de manera que se superi la seva condició d’espècie cinegètica, estatus que obliga a respectar vedes i controlar els mètodes de caça.

Tot i les adversitats, els productors de Formentera, esperonats per l’alça de preus i el reconeixement dels productes de proximitat en l’economia turística, continuen apostant per l’olivera. Aquesta convicció explica que la Cooperativa del Camp tingui pendent una comanda de mil oliveres més que se sumaran a les gairebé 6.000 que s’han plantat en els darrers dos anys a Formentera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa