La pausa que arriba al punt del migdia, el temps elàstic que hem decidit concedir-nos abans de dinar com si fos una oració col·lectiva per celebrar el sol, les amistats i la conversa, troba en l’aperitiu la seva expressió més escaient. I a Formentera ha sorgit un nou argument per sumar-nos a aquesta merescuda treva.
L’únic de Formentera el fan a Terramoll
El celler Terramoll ens proposa degustar l’únic vermut del mercat fet amb vi de la terra de Formentera. Per allà el 2019, l’enòleg José Abalde es preguntava quina finalitat podria donar a l’excedent de vi blanc elaborat amb raïm de producció ecològica i recollit a mà en aquesta explotació de la Mola. Com qui confecciona un recorregut pel paladar, Abalde va creure que a l’òpera que està component des de 2008 amb vins blancs, rosats i negres, calia afegir-li una obertura. Amb aquesta idea en ment i atès que el mot aperitiu prové del llatí ‘aperire‘, que vol dir ‘obrir’ en català, l’enòleg va decidir començar la producció d’un vermut que tindria com a base un 95% de vi blanc sec cultivat a l’illa.

Les varietats triades són la garnatxa blanca i el moscatell de gra menut, a les quals s’afegeix una mica de most de raïm, que aporta dolçor. Per contrarestar-la s’hi agrega una barreja de plantes aromàtiques, la fórmula de la qual no ha vist la llum fora de les parets de pedra seca de Terramoll. Només sabem, això sí, que en la mescla hi predomina el donzell, que li transfereix un punt d’amargor.
Abans d’acabar-se d’elaborar en contacte amb fusta, se li afegeix una mica d’alcohol vínic i ja tindrem el líquid color ambre que, amb notes cítriques i de fruits secs acompanyades per una aroma herbàcia, il·luminarà l’hora que una legió de fidels espera abans d’un bon àpat.