Balears Vadevi
El crac de la garrova, una setmana d’agonia pel sector

Els productors de garrova han passat de l’eufòria a l’ensopiment i la preocupació en un poc més d’una setmana. Després d’una campanya extraordinària, en la qual el preu arribava al seu nivell màxim, per damunt dels dos euros per quilo de fruit, aquests dies, la demanda ha caigut en picat. Una situació inèdita que els distints actors del sector miren d’explicar davant l’estupefacció dels implicats, sobretot els productors.

Fa uns dies, el diari El País publicava un article en el qual informava de l’esclafit de la bombolla de la garrova. En el titular comparava la crisi amb la de la moneda virtual, el bitcoin, i atribuïa a la caiguda de la demanda de la goma de garroví i als robatoris a les finques, la culpa del crac. El reportatge es referia al sector a Catalunya, però ràpidament va trobar ressò a Mallorca, una altra de les zones productores de garrova i on els darrers anys s’ha produït un augment notable de la producció. Es diu que Mallorca fa el 30% de la producció total de garrova d’Espanya.

El preu, insostenible

Una de les empreses més potents del sector a l’illa, CAROB, explicava l’origen de la crisi amb paraules de la gerent Marga Sureda, pocs dies més tard.

“No era normal que el pagès mallorquí cobràs més de 2 euros per quilo de garrova” i explica a Fora Vila. Sureda treballa ara per estabilitzar el preu de cara a la propera temporada. “El preu de la garrova no pot passar de l’euro, perquè així no podem fer feina”, explica Sureda. Per a un pagès que els dos o tres darrers anys ha vist com el preu de la garrova pujava com l’escuma serà mal d’entendre, però “el preu de la garrova s’ha d’estabilitzar, no hi ha més remei”, diu la gerent de Carob.

La caiguda de la demanda s’explica precisament en aquest augment del preu, que ha resultat insostenible en el mercat. I és que el que es valora per damunt de tot no és la polpa de la garrova si no la goma del garroví, del pinyol, que fan servir les empreses farmacèutiques i cosmètiques i de l’alimentació com a espessant natural: millora la textura i la suavitat dels pastissos, evita la pèrdua de l’aigua a les melmelades, evita la formació de cristalls en els gelats, accelera la coagulació del formatge, és un bon espessant en els aliments infantils, i també el trobam en productes carnis com el cuixot dolç, a les gelatines, als flams, a les salses, als aliments per a les mascotes i a molts d’altres productes.

Ara el sector mira amb preocupació a la pròxima campanya, sense saber com respondrà el mercat. Sureda avisa que s’haurà de reconduir el preu per que els compradors tornin i es reactivin les vendes. Uns preus que haurien de quedar per davall l’euro per quilo.

Darrerament, i a l’ombra d’aquest augment de la demanda, i del preu de la garrova, a Mallorca s’han fet noves plantacions de garrover, moltes d’elles en substitució dels ametllers vells i improductius o atacats per la xylella. Aqui es fan algunes de les varietats més productives i amb més quantitat de garroví. Si la situació es compon els productors de garrova aconseguiran col·locar el producte en el mercat, però difícilment s’aconseguiran tan bons rendiments com els dos darrers anys. Es tracta de no morir d’èxit perquè el de la garrova és un dels sectors més rendibles de la fora vila mallorquina, que dona feina a moltes famílies i s’ha d’evitar de totes totes, que la propera campanya no s’ho pagui collir les garroves.

Els robatoris, l’altre maldecap del sector

Enguany s’han tornat a produir molts de robatoris a les finques tant de les saques deixades devora els arbres per recollir, com als magatzems i el bon preu de la garrova és darrere aquests fets.

Enguany, la conselleria d’Agricultura posava en marxa un protocol per facilitar la denúncia i garantir el control sobre totes les operacions de venda que es produeixin entre productors i cooperatives, emmagatzemadors i empreses compradores de garrova. Totes les vendes de garrova a una cooperativa, trossejador, emmagatzemador o qualsevol operador econòmic han d’anar acompanyades del certificat de titularitat dels recintes inscrits en el Registre Insular Agrari (RIA) com de garrover.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa