Cada mes de juliol, pels que són amants dels vins, hi ha una cita ineludible a Binissalem. Es tracta de la Mostra de Vi Casolà que aquest any ha arribat a la divuitena edició. El Parc de la Rectoria és el marc d’aquesta festa, en la qual es pot assistir per expressa convidada de la Confraria dels Enofles de la Parra, associació organitzadora, o per invitació directa del vinater casolà participant. Unes dues-centes persones es donaren cita a tan singular espai ubicat al bell mig cor del poble.
Aquest esdeveniment transcorre en un ambient agradable, al punt d’entrada de fosca i acab prop de la mitjanit, o quan el vi ha finit. Situació que es repeteix en freqüència a causa de la qualitat dels vins que s’hi ofereixen.
Acudeixen a la cita i són protagonistes, vinaters amateurs i vinyòvols de tota la vida que conreen vinyets a diferents llocs de l’illa de Mallorca. Per aquesta edició, hi participaren de Binissalem: Dilluns, A ull, Guillem Aloy i Ullbí. De Felanitx: Ca’n Palleta, Celler Sa Mola i Vinyes des gendres. De Biniali, Can Grau. De Manacor, Celler d’en Moragues. De Petra, Es vi 6. De Sóller, L’Horta de Biniaraix i Can Xispa. De Montuïri, Can Poeto. De Sa Casa Blanca, Celler Son Real. De Selva, CNV-2014 i Es Molinet. I de Sencelles, Vi Nostrum.
Aquesta festa ha vist vinaters casolans que actualment s’han convertit amb cellers de renom, com és el cas de Soca-Rel (Binissalem), Petit Celler 7103 (Santa Maria del Camí) o Divins (Selva), que durant anys alegraren les copes dels assistents i encoratjats per l’èxit dels seus vins, feren una passa més i es llençaren al món dels vins com a professionals.

Un total de trenta-set vins de totes les tipologies
Al llarg de les edicions, s’ha pogut apreciar un creixent domini de les tècniques en l’elaboració dels vins; utilització del fred, dipòsits d’acer inoxidable, ús de botes de diferents tipus de fusta, damajoanes, alfàbies, i fins i tot, es pot apreciar molta cura en el disseny de les etiquetes, les quals semblen fetes per vestir vins de cellers comercials.
Els vins que es pogueren tastar la nit del 19 de juliol, foren elaborats amb varietats locals com mantonegro, callet, giró ros, moll i fogoneu; ull de llebre, monastrell, macabeu, merlot, marcelan, xarel·lo, cabernet sauvignon, garnatxa, riesling, sirà i petit verdot. Un total de 37 vins, entre escumosos, vins joves, amb criança i dolços, dels quals cal destacar un arrop reinterpretat per Xavier Torres del Celler Son Real, digne de tornar-ne a refegir un dit més.
Una tradició viva a Mallorca
Queda ben palès que la tradició d’elaborar vi per consum propi es manté viva a l’illa, talment com a patrimoni popular protegit per les generacions, que verema, rere verema volen donar-li continuïtat.