Nou reconeixement a la gastronomia menorquina, en aquest cas un premi atorgat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme, entitat promotora de les Regions Gastronòmiques Europees i Mundials. El film ‘Cooking as a Beacon’ protagonitzat pel jove xef Oscar Roca, s’ha endut el Primer Premi del Food Film Menu durant el certamen organitzat a Gozo, illa de Malta, que ha estat fa poc nomenada Regió Europea de la Gastronomia 2026. La proposta audiovisual, impulsada per la Fundació Foment del Turisme de Menorca i sota la producció de l’empresa Be Creative, narra la història personal d’Oscar Roca i la seva profunda passió per la cuina de l’illa. El curtmetratge mostra el viatge de superació i descobriment del jove xef, tot il·lustrant com la gastronomia ha estat per a ell un veritable far (beacon) que l’ha guiat en els moments d’incertesa. La proposta ja havia estat guardonada prèviament com a millor film en la categoria dedicada a les Regions Europees de Gastronomia, fet que li va permetre participar i guanyar a la final del concurs. El mateix Oscar Roca va ser l’encarregat de recollir el premi de mans de la màxima responsable d’IGCAT, Diane Dodd, durant la gala celebrada a Malta. Roca és un nou jove valor de la cuina de l’illa que l’any 2024 va ser el guanyador del concurs Jove Xef Menorquí, que el va portar a l’European Young Chef Award 2024 de Sicília.
Acumulació de premis per Menorca
Amb aquest nou reconeixement, Menorca suma ja tres victòries al palmarès del Food Film Menu i es consolida com una de les regions gastronòmiques més destacades en l’àmbit audiovisual. El 2021, el curt A Food and Love Story va ser distingit com a “Best European Film Overall”. Produït per Bendito Films, narrava una història de ficció tendra i evocadora sobre un nen que somiava ser cuiner quan un estiu coneix una nena que passa les vacances a l’illa. Els anys separen els seus camins, però el destí els retroba ja d’adults, units de nou per la cuina i els sabors menorquins. L’any passat el curt Origin, dirigit per Jesús Sanjurjo i produït per Empatic Films, narrava la història de Martina i la seva padrina Candela, un relat intergeneracional que connectava el passat i el futur a través del menjar, la memòria i la terra. El film va enamorar el jurat i el públic, obtenint el premi a la Innovació, Creativitat i Emprenedoria i el vot popular del Food Film Menu 2024.

