Hi ha establiments que tenen el privilegi de passar a formar part del paisatge i la memòria de menorquins i visitants i un d’ells, sens dubte, és el restaurant La Minerva al port de Maó. Aquest mes de gener, després de gairebé 30 anys en servei, ha tancat les portes amb motiu de la jubilació del qui n’ha estat el gerent i xef durant aquestes tres dècades, el manxec Lázaro Alcaide.

Un restaurant que va néixer l’any 1995 com a resposta a la manca d’espais idonis al port amb capacitat per acollir esdeveniments o reunions d’empresa, i que ocupava tot un edifici que en el passat havia funcionat com a fàbrica farinera. L’aposta per fer néixer l’establiment, va sorgir de l’empenta de l’empresari Matías Montañés, fill del fundador d’El Caserio, que va veure clara la necessitat de poder comptar amb un restaurant com aquell en una ciutat com Maó. Amb aquest argument, va convèncer al cuiner manxec Lázaro Alcaide, perquè assumís el repte de capitanejar aquell vaixell tan gran.
Després de nou mesos de treballs, el restaurant La Minerva es va inaugurar amb més de dos mil metres quadrats disponibles, oferint un menjador diari a la planta baixa, quatre menjadors privats a la primera planta i un gran saló menjador a la segona per a casaments i banquets. Es va muntar un equip de gairebé vint persones entre cuina i sala amb la voluntat d’oferir una cuina mediterrània la base de la qual per excel·lència fossin els peixos, els mariscs i els arrossos. Una fórmula infal·lible adornada d’estovalles, copes de vidre i cambrers uniformats que durant molts anys, va convertir-se en un referent gastronòmic de les cites més importants de l’illa per on va passar gairebé tothom.
L’any 1996 es va fer una ampliació del menjador i es va incorporar una embarcació davant de l’edifici batejada com a Anita, amb la qual es pretenia oferir servei de restauració i navegació de manera inèdita pel port. Tot i la innovació, els requisits imposats van deixar la idea a mig fer, amarrant-la per sempre com espai flotant davant el restaurant mateix.

Aquella plataforma sobre el mar, convertida en menjador per dinars i sopars, es va convertir en un indret cobejat per tothom que venia a Menorca de vacances i pels mateixos menorquins quan volien celebrar algun esdeveniment. Cent cinquanta metres de concessió amb unes vistes immillorables que tot just fa un any, Autoritat Portuària de les Balears va decidir no renovar i desmuntar definitivament, privant d’alguna manera a La Minerva d’un dels seus millors atributs, que també havia anat perdent progressivament el llustre dels seus fogons empès per la forta competència de nous establiments liderats per sàvia nova.
El passat dia 31 de desembre, Lázaro Alcaide i el seu equip van portar a terme el sopar de Cap d’Any amb un regust de comiat que va fer exhaurir les places disponibles, ja que amics i clients que sabien del futur de La Minerva, no es van voler perdre el darrer servei.
El futur
Les especulacions sobre el futur de l’edifici que fins ara ha acollit el restaurant La Minerva son moltes i de moment la família Montañés, propietari de l’immoble, no s’ha pronunciat oficialment sobre quin pot ser el seu proper destí. Diversos mitjans han apuntat la idea d’una possible reconversió en establiment hoteler tot i que també podria destinar-se a apartaments. Caldrà esperar, doncs, per conèixer la nova vida de l’edifici de l’antiga farinera.