Balears Vadevi
Alcaidús, Hort Sant Patrici, D’en Vinent i Quintana, els millors formatges de l’any


El formatge de l’illa torna a demostrar el seu gran moment. Si l’any 2024 va tancar-se amb la xifra de comercialització més alta de la seva història i més de 3,5 milions de quilos produïts per les 49 formatgeries inscrites a la Denominació d’Origen Mahón-Menorca, la celebració a Ciutadella fa uns dies del tradicional concurs anual per escollir les millors peces que es fan a Menorca, no podia sinó fer homenatge a aquest dolç moment. En total hi van concórrer 76 peces, entre 39 formatges semicurats i 37 curats, que englobaven un 80% dels elaboradors inscrits a la DOP. El jurat del 34è concurs va estar integrat pels membres del panell de tast oficial de la DOP Maó-Menorca, que van avaluar les diferents mostres durant tres sessions, tot valorant criteris com l’aspecte visual (interior i exterior), l’olor, la textura, l’aroma, el sabor i la persistència. El resultat va permetre obtenir una puntuació global amb la qual es van distingir els millors formatges de l’any. Des del Consell Regulador, la nova gerent, Carol Quevedo, que substitueix des del passat mes de maig a Piedad López després de jubilar-les, va destacar la gran qualitat dels formatges presentats i una valoració molt positiva del nivell assolit, que reafirma l’esforç i el compromís dels productors menorquins amb la qualitat i l’excel·lència.

Imatge dels premiats del certamen anual de la DOP Maó-Menorca / Cedida
Imatge dels premiats del certamen anual de la DOP Maó-Menorca / Cedida

Els premiats

En la categoria Maó-Menorca, el formatge semicurat d’Alcaidús i el curat d’Hort Sant Patrici van ser guardonats amb el primer premi. Pel que fa a la categoria formatges artesans Maó-Menorca els reconeixements van estar més repartits. En semicurats, el primer premi va ser per D’en Vinent (del lloc Talatí de Baix), seguit per Son Costa (Algendar d’en Gomila) i Subaida. En la categoria de curats, el primer premi va correspondre per Queso Quintana (Son Quart), el segon per Quesos Torralba (Almudaina) i el tercer per la Cooperativa Agrícola i Ramadera de Menorca (Son Planas). Aquest concurs no només reconeix la feina ben feta dels elaboradors, sinó que també ajuda a posicionar el formatge Maó-Menorca com a referent gastronòmic i cultural, tant dins com fora de l’illa.

Ajudes garantides pel 2025

Mentrestant, el Consell Insular de Menorca ha renovat també el conveni de col·laboració que manté amb el Consell Regulador de la Denominació d’Origen del Formatge Mahón-Menorca per a donar suport a actuacions de promoció amb la finalitat de potenciar la seva introducció en el mercat i millorar la rendibilitat d’aquest producte de qualitat reconeguda. D’aquesta manera, el departament d’Economia i Serveis Generals finançarà, amb 250.000 euros, el 90% del pressupost de les actuacions promocionals anunciades en un pla d’acció per part del Consell Regulador, valorat en 277.777 euros, dels quals 217.277 euros es destinen en concepte de promoció i 60.500 euros per a despeses indirectes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa