Balears Vadevi
Annus horribilis de la collita d’oli a Menorca

Sense poder disposar de dades oficials fins que no es constitueixi el Consell Regulador de la futura Indicació Geogràfica Protegida de l’Oli de Menorca, la collita d’enguany haurà estat de les més dolentes que es recorden d’ençà que s’ha tornat a recuperar el cultiu a l’illa. Alguns productors parlen d’un terç del qual habitualment recollien si no menys en alguns casos més extrems. “La qualitat serà la mateixa o millor però els litres obtinguts, molt escassos. La mitjana habitual per arbre està habitualment en 7 i 8 quilos, però s’han trencat les estadístiques” explica l’actual president de l’Associació de Productors d’Oli de Menorca, Josep Maria Quintana. I és que el cicle habitual de l’olivera, ja preveia que aquest havia de ser un any de baixa producció, però el resultat ha estat molt pitjor de l’esperat.

Poc fred i poca aigua

La manca de fred en els mesos clau i la irregularitat en les pluges han estat els factors que s’apunten com causants d’aquesta situació que provocarà serioses pèrdues perquè no poden generar-se els ingressos previstos per mantenir les explotacions. “En termes generals, una olivera necessita com a mínim 32 dies a menys de set graus, però enguany aquesta meteorologia no s’ha produït perquè els mesos tradicionals de fred a Menorca -com son gener i febrer- van tenir una mitjana superior i no se sabia si els arbres havien de florir o no” explica Enric Picanyol, tresorer de l’entitat i propietari de Morvedra Vell.

“Tampoc ha plogut com toca perquè ho ha fet de manera completament irregular i malgrat que la gran majoria tenim el gota a gota instal·lat, això no ha estat suficient” detalla. “Si les coses segueixen així, soc pessimista amb el futur del sector” ha explicat Picanyol. D’altres productors també s’han trobat amb la mateixa situació com és el cas de Ben Marquès, amb mil dues-centes oliveres. “Ha estat una situació generalitzada que afecta la majoria d’elaboradors de l’illa amb una producció quatre o cinc vegades inferior” detalla.

Imatge d'un pagès dins d'un tractor
Imatge d’un pagès dins d’un tractor

Futur reglament de la IGP

Actualment, l’Associació d’Oli de Menorca està integrada per 22 socis que tenen plantades aproximadament un centenar d’hectàrees que acullen unes 45 finques i cinc tafones amb unes 12.600 oliveres, però de les quals només un 50 % estan en producció, ja que la resta no són prou grans. Des del passat mes d’abril ja s’ha autoritzat a poder etiquetar les produccions amb la paraula Oli de Menorca gràcies a la resolució del Govern Balear que n’atorga la protecció nacional transitòria a la Indicació Geogràfica Protegida. Fins d’aquí a dos anys no està previst pugui és aprovat el reglament que n’aprovi la creació del seu Consell Regulador que en regirà el funcionament.

L’Associació Oli de Menorca va iniciar la tramitació d’aquesta IGP, per a la qual va presentar la sol·licitud el mes de maig de 2023. Finalitzada la tramitació estatal, es va trametre la documentació a la Comissió Europea, que va iniciar l’expedient sense posar-hi objeccions, cosa que permet atorgar la protecció nacional transitòria a aquest producte. La de Menorca és la tercera denominació de qualitat d’oli de les Balears, després de la DOP Oli de Mallorca i de la IGP Oli d’Eivissa. Cal saber que la IGP Oli de Menorca només podrà incloure olis procedents de cultius ecològics, o en conversió, una passa més en la defensa dels productes de qualitat i en el compromís amb la sostenibilitat i el medi natural.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa