Balears Vadevi
Arrenca la primera campanya de la IGP Oli de Menorca

Tret de sortida a la majoria de les finques productores d’oli de Menorca que aquests dies treballen sense descans per collir el fruit de l’arbre en un any molt especial, ja que es tracta de la primera campanya completa que s’estrena sota la Indicació Geogràfica Protegida Oli de Menorca després de ser reconeguda per la Comissió Europea el passat mes de gener. Un inici de campanya que no es va voler perdre el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern Balear, Joan Simonet, que va visitar la finca de Morvedra de Ciutadella juntament amb el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés i la consellera d’Economia i Serveis Generals del Consell Insular de Menorca, Maria Antònia Taltavull. Durant la visita, el conseller Simonet va voler fer valdre que es tractava d’una campanya molt important per al sector agrari menorquí i per a les Illes Balears.

“Per primera vegada l’oli de Menorca amb indicació Geogràfica Protegida gaudeix de plena protecció en l’àmbit europeu i podrà fer ús dels segells oficials de lndicació Geogràfica Protegida” va explicar Simonet. “Aquesta collita marca l’inici d’una nova etapa, que garanteix un oli d’excel·lència, amb identitat pròpia i arrelat a la reserva de la biosfera. En aquest sentit, el segell europeu consolida l’aposta per un model agrari sostenible, que cuida el paisatge i reforça la biodiversitat on volem que l’Oli de Menorca sigui un producte de prestigi, un motor per al desenvolupament del sector agrari de l’illa i un orgull per a tots els menorquins” va afirmar. La característica principal de la IGP Oli de Menorca és que exigeix que tota la seva producció sigui ecològica, i requereix una recollida molt primerenca per aconseguir els atributs de qualitat d’aquesta indicació de qualitat.

L'inici de campanya de l'oli no se'l va voler perdre el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern Balear, Joan Simonet, que va visitar la finca de Morvedra de Ciutadella juntament amb el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés i la consellera d’Economia i Serveis Generals del Consell Insular de Menorca, Maria Antònia Taltavull / Cedida
L’inici de campanya de l’oli no se’l va voler perdre el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern Balear, Joan Simonet, que va visitar la finca de Morvedra de Ciutadella juntament amb el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés i la consellera d’Economia i Serveis Generals del Consell Insular de Menorca, Maria Antònia Taltavull / Cedida

Bones previsions

Des de l’Associació de Productors d’Oli de Menorca, el seu president Manuel Martínez va explicar que la previsió per a aquesta campanya tot indica que es podrà quadruplicar la producció de l’any passat, superant les 50 tones enfront de les 12 del 2024. Cal recordar que a causa de les condicions climàtiques adverses patides l’any passat i a una situació fitosanitària extraordinària, va donar com a resultat una collita de tan sols 12 tones de producció en conjunt, cosa que va suposar un 73% menys que la campanya anterior, quan es van assolir les 45. Aquest descens de la producció va permetre embotellar tan sols 1.827 litres d’oli. Actualment, la IGP Oli de Menorca compta amb 25 productors inscrits, una superfície de més de 159 hectàrees, 40.000 oliveres i tres tafones autoritzades de les finques de Son Felip, Sant Joan de Binissaida i Morvedra.

Presentació de la collita

Un cop s’hagi pogut embotellar tota la collita d’aquest 2025, l’objectiu de l’Associació de Productors d’Oli és fer aquest any una presentació pública adreçada a mitjans de comunicació, distribuïdors i persones relacionades amb el món de la gastronomia per fer valdre el nou producte. L’Oli de Menorca és un oli d’oliva verge extra ecològic, afruitat verd, d’intensitat mitjana o alta, amb sensacions picants i amargues entre lleugeres i mitjanes, la qual cosa el converteix en un producte equilibrat, singular i de gran qualitat. “Amb aquesta IGP i el creixement continu dels productors, l’objectiu és aconseguir fer de l’oli un producte emblemàtic de l’illa com el formatge o el vi” explica Martínez.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa