Balears Vadevi
Bones perspectives per a la collita d’enguany d’oli a Menorca

Els productors d’oli de Menorca es preparen per a la nova collita d’enguany prevista fins ben entrat el mes d’octubre, que si no l’espatlla cap element meteorològic de darrera hora, podria ser bona o molt bona.

Camp d’oliveres | Foto: Oli de Menorca

Des de l’entitat que aglutina gran part de propietaris d’oliveres, l’Associació Oli de Menorca, el seu president Josep Maria Quintana espera millors resultats que l’any anterior, tenint en compte que si la mitjana habitual de producció de quilos a l’illa està entre 7 i 8 per arbre, es podria tornar a registres entorn els 10 quilos. “La collita anterior només ens va permetre arribar als 5 quilos per arbre i, per això, enguany esperem que no sigui així perquè els arbres estan plens i el fruit en bon estat“, explica.

Actualment, l’Associació d’Oli de Menorca està integrada per 17 socis que tenen plantades unes 12.600 oliveres, de les quals només un 50 % estan en producció, ja que la resta, encara no són prou grans. Cal recordar que l’entitat està promovent la declaració d’Indicació Geogràfica Protegida per tal de poder identificar clarament la procedència menorquina de l’oli i això també els implica elaborar un oli com a membres de l’associació que està inscrita en el Consell Regular de Producció Agrària Ecològica de Balears. En principi s’espera que la resolució pugui arribar ben aviat tal com van les coses. “Han acabat els dos mesos d’exposició pública i de moment no ens han comunicat encara si hi ha hagut cap al·legació”, comenta Quintana.

Curs per moliners

Entre el 4 i el 6 d’octubre l’Associació Oli de Menorca ha previst un curs per a moliners a càrrec de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària que estarà obert no només a socis sinó a qualsevol persona que estigui interessat. El curs estarà impartit per Juan Francisco Hermoso i Esteva Martí de l’IRTA, Andrea Zedda de Mori-Tem, empresa italiana de referència dins el sector de l’oli i Xavier Boada, fabricant tarragoní de maquinària pel sector agrícola.

Durant tres dies parlaran de la situació actual del sector oleícola així com de bones pràctiques en la collita i en les tafones a banda de treballar en aspectes com la tecnologia en l’elaboració d’olis verges extra d’oliva i d’olis Premium. El curs tindrà un aspecte teòric i pràctic amb sessions de tast i maneig de les tafones que desenvoluparà al molí de Sant Joan de Binissaida. La sessió es fa amb col·laboració del Consell Insular de Menorca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa