L’any 2022 l’entitat Càritas Menorca va posar en marxa un nou centre de formació d’hostaleria a Menorca amb l’objectiu de lluitar contra l’exclusió social a través d’iniciatives que s’adaptessin a les necessitats actuals del mercat laboral. Una iniciativa que van posar en marxa junt amb el Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) i l’Associació d’Educació d’Adults de Menorca tot aprofitant les instal·lacions de Ca n’Aguedet d’Es Mercadal, un mític restaurant del centre de l’illa que durant diverses generacions havia explotat la família Mariano Vadell.
El projecte només porta un any de vida, però ja ha permès que 24 persones aturades de llarga duració hagin pogut formar-se en tasques bàsiques de cuina i hagin accedit d’aquesta manera al mercat laboral.

Restaurant
Aquesta tardor acaben de fer un nou pas obrint el seu restaurant al públic un dia a la setmana perquè els alumnes visquin l’experiència d’unes pràctiques reals a Ca n’Aguedet. Una tasca que compaginen a la vegada amb la posada en marxa de diverses línies de treball per poder oferir serveis de càtering, serveis de menús per a col·lectivitats com a escoles o residències i el mateix lloguer de les instal·lacions per a empreses o grups privats.
Com ells mateixos expliquen, el projecte de Can n’Aguedet no es va concebre per fer la competència a altres restaurants, sinó per ser un bon aliat del sector de la restauració i l’hostaleria, ja que, com a empresa d’inserció, el seu objectiu no és quedar-se amb les persones que ajuden a formar, sinó ajudar-les perquè puguin arribar al mercat laboral ordinari i que descobreixin que les segones oportunitats són possibles. Des de Càritas també aspiren a ser un punt de referència per evitar el malbaratament alimentari, oberts a rebre donacions en espècies que puguin convertir-se en menús o en receptes de bon gust, donant també una segona oportunitat tal com ells mateixos expliquen.
Producte local
Un dels elements amb què treballa més estretament el projecte de Càritas Menorca és amb la promoció del producte local i en aquest sentit, gràcies a un altre projecte que es va impulsar des de l’entitat com va ser la recuperació d’espècies autòctones de fruita a través de la plantació i conservació d’arbres fruiters autòctons a una zona coneguda com el Barranc d’Algendar, es proveeix tant el restaurant com els serveis de càtering que ofereix de la fruita collida en aquest indret. Una pràctica que persegueix poder tancar el cercle del tot.