Aquest cap de setmana s’ha donat el tret de sortida a una nova iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Maó que neix amb l’objectiu de promocionar els productes de quilòmetre zero de Menorca. Del 19 d’abril fins al 16 d’agost, cinc hotels de Maó oferiran tastos gratuïts de formatge, vi, oli i mel per tal de donar a conèixer les bondats del sector primari a locals i residents, al mateix temps que es dona l’oportunitat de donar conèixer aquests espais hotelers de la ciutat, alguns dels quals encara desconeguts per a bona part de la població.
Des de l’entitat Sa Cooperativa del Camp, la cooperativa de productors de l’illa, s’encarregaran de coordinar i organitzar totes aquestes experiències que es duran a terme als diferents hotels. L’estrena, dedicada al món del formatge, va tenir lloc al Catalonia Mirador des Port al barri de Dalt Sant Joan aquest passat divendres.

L’acte va reunir una cinquantena de curiosos atrets per la possibilitat de tastar diferents formatges artesans que formen part del mosaic dels que s’elaboren a Menorca. Es van oferir nou formatges en diferents maduracions i varietats, ja que no tots eren els tradicionals amb denominació d’origen Mahón-Menorca, que estan fets amb llet de vaca pasteuritzada, sinó que també n’hi va haver d’altres com per exemple el blau de Sa Canova o els d’herbes, d’ovella o de cabra de Meloussa.
Els participants van poder fer una degustació completa maridada amb vi, fruita o pa i des de Sa Cooperativa van portar a terme un tast sensorial per tal que es pogués menjar amb els cinc sentits, amb la voluntat d’afinar al màxim en totes les característiques del producte. L’activitat va estar arrodonida amb les explicacions de na Llucia Pons, responsable de l’entitat, que va oferir una breu explicació històrica amb l’objectiu que poguessin conèixer els orígens formatgers de l’illa que es remunten a l’època prehistòrica amb la troballa de restes de ceràmica d’utensilis emprats per a la seva elaboració, datats l’any 2000 aC. o també del consum que es feia a l’època de dominació àrab l’any 1000 fins al comerç que durant el període britànic va potenciar la seva distribució.

Properes cites: oli, vi, mel i embotit
Les pròximes cites previstes seran el 24 de maig a l’hotel Port Mahon amb un tast d’olis, el 14 de juny a l’hotel Artiem Capri amb un tast de vins, el 19 de juliol a l’hotel Jardi de Ses Bruixes Collection amb un tast de mel i finalment el 16 d’agost a l’hotel Hevresac amb un tast d’embotits.
“Des de l’Ajuntament continuem apostant per donar suport al sector primari i, per això hem cercat noves maneres de promocionar el producte de quilòmetre zero, generant amb el sector turístic i, concretament, amb els hotels, que ens obren les portes per donar-se a conèixer, també, a la gent d’aquí”, explicava la tinenta d’Alcaldia de Promoció Econòmica, Susana Salom.