Hi ha moltes excuses per fer una escapada a Menorca i gaudir de les seves platges o del seu Camí de Cavalls, però d’ençà que l’illa va ser declarada Regió Europea de la Gastronomia, es multipliquen les propostes que tenen a veure amb el món foodie. Aquest final de primavera, Menorca convida a tastar-se a ella mateixa amb dues iniciatives que posen el producte local al centre i reivindiquen la cuina amb arrels. Són dues propostes ben diferents però complementàries, que fan de la taula una excusa perfecta per explorar l’illa d’una punta a l’altra.
Menorca al Plat
Fins al cap de setmana que ve teniu temps per visitar un dels catorze restaurants d’arreu de l’illa que participen en la 12a edició de les Jornades Gastronòmiques “Menorca al Plat”, una cita ja consolidada en el calendari gastronòmic menorquí que impulsa l’Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants adherida a PIME Menorca. Amb menús especials de migdia o vespre, cada establiment proposa una experiència basada en la cuina tradicional i el producte de proximitat sota el lema “Degusta els sabors típics de Menorca”. Des de degustació de formatge amb DOP Mahón-Menorca a plats elaborats amb receptes menorquines, postres inspirades en la rebosteria local i una copa de vi de cellers de l’illa. El preu del menú el fixa cada restaurant, però l’esperit és poder fer de la cuina menorquina una porta d’entrada a la seva cultura. La iniciativa compta amb el suport de la Fundació Foment del Turisme de Menorca i la col·laboració de la DOP Formatge Mahón-Menorca, que hi aporta producte i presència. Tots els menús i establiments participants es poden consultar a la web www.gastronomiamenorca.es.
Ruta de l’hamburguesa
En paral·lel, aquest mes de juny se celebra la cinquena Ruta de l’Hamburguesa de Vermella Menorquina, que ofereix una proposta més informal, però igualment arrelada que serveix com a excusa per donar a conèixer la carn de vedella de la raça autòctona Vermella Menorquina a través d’un plat universal com és l’hamburguesa. Amb 34 establiments repartits per tots els municipis de Menorca, cada cuiner o cuinera l’interpreta a la seva manera, però sempre amb un punt en comú com és la carn de qualitat, controlada i amb segell Vermella Menorquina. Aquesta acció, impulsada per l’Associació de Ramaders i Ramaderes de Bestiar Boví de Raça Menorca i Cómete Menorca, vol trencar tòpics i demostrar que la carn picada pot ser també un producte gastronòmic de primera. La ruta compta amb el suport del Consell Insular i finançament europeu, i vol fer valdre també altres derivats de la raça que també es produeixen com el formatge o fins i tot el gelat. Les propostes es poden consultar al web de Cómete Menorca.