Que la mel que es produeix a Menorca té una qualitat excepcional, no només ho saben els mateixos menorquins sinó que fa temps que aconsegueix destacar fora de les seves fronteres com quan durant el segle XVIII, s’exportava a París o Londres, com ha explicat moltes vegades l’estudiós local Adolf Sintes.

Dolçamar, la mel menorquina recentment premiada | Foto: cedida

Dolçamar destaca entre més de 200 mels

La darrera a fer-ho en l’àmbit europeu ha estat Dolçamar, que acaba de rebre una medalla d’or per la seva mel multifloral al prestigiós concurs Biolmiel celebrat a la ciutat italiana de Bari que reconeix aquelles amb segell ecològic.

La mel de l’apicultor ciutadellenc Antoni Anglada ha destacat en una cita on van concórrer més de 200 mels procedents de 20 països com Grècia, Itàlia, Romania, Sèrbia, Eslovàquia, Eslovènia o Espanya, entre d’altres. “És el premi més important que he guanyat mai perquè es tracta d’una competició on a banda del tast organolèptic, s’analitza mitjançant un laboratori les propietats de la mel escollida abans de confirmar-li el premi”, explica Anglada.

En aquest sentit, la medalla aconseguida va ser atorgada per un jurat internacional i més tard va ser confirmada un cop es va fer l’anàlisi de les mostres escollides per part de l’Institut de Recerca italià CREA, de Bolonya. El títol aconseguit a Biolmiel l’ha situat com la 8a millor mel d’Europa i la primera a escala nacional. “Estic molt content i això m’anima a continuar fent feina en aquest camí” ha explicat. Aquesta no és la primera vegada que Dolçamar triomfa en un certamen d’aquestes característiques i el 2022 ja es va emportar quatre premis al London Honey Awards tant per la mel de flors com la de romaní i l’any passat rebia el Premi a la millor mel de trèvol al Concurs de mels del Congrés Nacional d’Apicultura d’Espanya.

La mel menorquina Dolçamar és ecològica | Foto: cedida

Una història de passió

La trajectòria de Toni Anglada al capdavant de Dolçamar ja porta més de 12 anys, un projecte que va néixer després de quedar-se sense feina, i de necessitar un canvi d’aires. Anglada era treballador social de formació, però va voler fer un canvi a la seva vida i va recordar que les abelles i el món de l’apicultura, sempre l’havien atret. Sense tenir cap vincle amb el camp, va endinsar-se en un sector que fins ara li ha donat moltes alegries.

Una de les persones que més el va influir va ser l’apicultor Xec Gornés, de qui va aprendre moltes coses, tot i que també es va anar formant fent cursos i assistint a seminaris amb la intenció de poder produir mel i tenir una marca pròpia, com és el cas de Dolçamar. “Els premis no els he anat a buscar, han anat arribant sols”, explica Anglada.

El seu objectiu de cara als anys vinents és professionalitzar-se per poder trobar una rendibilitat pel conjunt de feina que comporta ser apicultor. Actualment, Toni Anglada gestiona 70 caixes pròpies i un centenar de manera indirecta, però la fita és arribar a les 600 caixes en els pròxims tres anys. “Per fi he aconseguit el finançament i d’ara fins al 2027 aniré augmentant la meva producció. Diuen que un apicultor no assoleix l’experiència fins al cap de set o vuit anys, una circumstància que després de deu anys a l’ofici puc constatar”, comenta.

El nou repte haurà de fer front a les amenaces climàtiques i ambientals actuals que representen un fre a les seves aspiracions, tot i que ell està convençut del potencial de la mel de Menorca que considera ha de reivindicar el seu gran valor qualitatiu que destaca per damunt la resta. Des d’aquesta setmana, per exemple, la mel Dolçamar ja s’empra al restaurant Hisop, del prestigiós cuiner Oriol Ivern.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa