El Diari Oficial de la Unió Europea ha publicat aquesta setmana un anunci llargament desitjat per l’Associació de Productors d’Oli de Menorca, després de gairebé tres anys de feina per aconseguir de manera oficial el distintiu d’Indicació Geogràfica Protegida. El passat mes d’abril el Govern Balear ja havia autoritzat a poder etiquetar les produccions amb la paraula Oli de Menorca gràcies a una resolució que n’atorgava la protecció nacional transitòria fins a obtenir el vistiplau de Brussel·les. Ara bé, a partir d’ara els productors d’oli podran vendre el seu oli no només amb aquesta denominació sinó també poder optar a ajudes provinents d’Europa. El president de l’entitat, Josep Maria Quintana celebrava la notícia fent valdre el fet que serà de les poques IGP de cultiu ecològic. Aquesta característica no era requisit per poder aconseguir la inscripció, però els productors, se la van voler autoimposar des d’un bon principi, per marcar encara més, la diferència de qualitat i de respecte al medi ambient. La de Menorca és la tercera denominació de qualitat d’oli de les Balears, després de la DOP Oli de Mallorca i de la IGP Oli d’Eivissa i la número 33 en el còmput en l’àmbit nacional.
Nou Consell Regulador
A partir d’ara està previst que l’Associació de Productors d’Oli es dissolgui per poder donar pas al Consell Regulador de la IGP Oli de Menorca, que serà l’encarregat de vetllar per la qualitat del producte, una passa que fins d’aquí a un any com a mínim, no podrà ser una realitat amb l’aprovació del reglament que en regeixi el funcionament. Des del 2014, l’Associació Oli de Menorca ha treballat incansablement per donar suport i promocionar aquest oli de qualitat, que actualment elaboren 22 productors d’oli que engloben aproximadament unes 45 finques d’oliverar i cinc tafones en funcionament. Un oli ecològic elaborat a partir de les varietats d’arbequina, empeltre, koroneiki i picual, que destaca per tenir un índex d’acidesa i de peròxids baix, a més d’estar impregnat d’unes característiques molt particulars que venen determinades per terra, climatologia o l’elevada mineralització, molt probablement causada per la sal marina. Actualment, són catorze les marques d’oli verge extra que estan disponibles al mercat, algunes amb importants reconeixements en certàmens internacionals com ara Morvedra, Sant Joan de Binissaida o Son Felip.

Lamentablement, la inscripció oficial de la IGP ha coincidit amb l’annus horribilis de la collita 2024, que ha estat molt limitada a causa d’una combinació letal de factors que van fer minvar la producció d’oli de Menorca en un any que, per cicle vital, ja s’esperava inferior. Un fet que va suposar com a resultat unes 12 tones de producció en conjunt, és a dir, un 73% menys que la campanya anterior, quan es van assolir les 45. Aquest descens de la producció ha permès només embotellar 1.827 litres d’oli que segurament aquest any, sabran molt poc tenint en compte que la collita del 2023, va arribar als 6.800 litres.